ANASAYFA arrow right Güncel

‘Salgın sürecinde çok fazla hayvan ölümü yaşandı’

‘Salgın sürecinde çok fazla hayvan ölümü yaşandı’
YAYINLAMA: 03 Haziran 2020 / 22.42
GÜNCELLEME: 04 Haziran 2020 / 15.44
Salgın sürecinde sokak hayvanların hangi hak ihlaline maruz kaldığını ve ne tür sorunlar yaşadığını Canlar İçin Derneği’nden Sosyolog Dicle Erdur değerlendirdi

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, sokak hayvanların yaşamını da olumsuz etkiledi. Salgın sürecinde virüsün hayvanlardan bulaştığı söylemiyle pek çok hayvan sokağa terk edilirken, sokakta yaşayan hayvanların ise sokağa çıkma yasağından dolayı yiyecek bulmakta sorun yaşadı. Kentteki sokak hayvanların salgın sürecinden nasıl etkilendiğini ve bu süreçte hayvanlar hangi hak ihlaline maruz kaldığını Canlar İçin Derneği’nden Sosyolog Dicle Erdur değerlendirdi. Salgın sürecinde hayvan hakkının ihlal edildiğini belirten Erdur, bu süreçte çok sayıda sokak hayvanı aç kaldığı için donarak öldüğünü söyledi.

‘Süreç onlar için her açından çok zor geçti’

Türkiye’nin her ilinde olduğu gibi Gaziantep’te de salgın sürecinde virüsün hayvanlardan yayıldığına dair duyumlar nedeniyle çok sayıda hayvanın sokağa terk edildiğini söyleyen Erdur, bu nedenle salgın sürecinin hayvanların hayatını olumsuz etkilediğini belirtti. Kentte tedbir amacıyla sokağa çıkma yasağı uygulandığını ve bu nedenle de sokaktaki hayvanların yiyecek bulama sorunuyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Erdur, “Hayvanlardan insanlara virüs bulaştığına dair söylemden dolayı insanlar hayvanlardan korkmaya başladı. Bu yüzden de insanlar hayvanları beslemekten ve kapılarının önünde hayvanların olmasından korktu. Dolayısıyla hayvanlar beslenemedi, sokaktakiler aç kaldı, evcil olan hayvanlar sokağa, barınaklara, derneklere bırakılıp, terk edildi. Salgın süreci onlar için her açından çok zor geçti” dedi.

‘Genelgeye tam olarak uyulmadı’

İçişleri Bakanlığı’nın hayvanların yerlerini tespit edilmesi ve beslenmelerinin ve korunmalarının sağlanması için genelge yayınladığını hatırlatan Erdur, kentte genelgeye tam olarak uyulmadığını belirtti. Erdur, “Genelgeye uyulması amacıyla sadece belli bölgelere ve daha önce beslenme yapılan noktalara beslenme yapıldığını duyduk. Oysa Celal Doğan Parkı’nda bir sürü sokak hayvanı yaşamakta. Sokağa çıkma yasağında insanlar parka gitmeyince bu hayvanların beslenmeleri kesildi. Birilerinin onları beslemesi gerekiyordu ama beslemediler” ifadelerini kullandı.  Salgın sürecinde gönüllülerin ve derneklerin daha etkin olduğunu ifade eden Erdur, beslenmesi yapılamayan sokak hayvanların beslenmesini gönüllüler ve dernekler olarak yaptıklarını dile getirdi.

‘Altı saatte bir düzenli olarak beslenmeleri gerekiyor’

Salgın sürecinde daha çok hayvanın beslenme hakkının ihlal edildiğine dikkat çeken Erdur, “Hayvanların düzenli olarak beslenmesi gerekiyor. Çünkü çöpten bile doğru düzgün yemek çıkaramıyorlar.  14 ve 15 yıl olan ömürleri sokakta yaşadıkları için 3 ya da 4 yıla düşüyor.  Dolayısıyla sokaktaki hayvanların bakıma ve beslenmeye daha çok ihtiyacı olduğu için düzenli olarak beslenmeleri gerekiyor. Hayvanlar aç kaldığında donarak ölüyorlar. Aç kalan kediler 6 saat, köpekler ise 8 saat sonra ölüyor. Bu nedenle de salgın sürecinde çok fazla hayvan ölümü yaşandı. Çünkü altı saatte bir düzenli olarak beslenmeleri gerekiyor. Çöplerden mama bulamıyorlar ve onların beslenmesi gerekiyor” dedi.

Hayvan haklarının ihlal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Erdur, özellikle belediyelerin hem derneklere hem de gönüllülere destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *