ANASAYFA arrow right Yaşam

Salgın riskini azaltmak için evcil hayvanların da aşılanması gerekebilir

Salgın riskini azaltmak için evcil hayvanların da aşılanması gerekebilir
YAYINLAMA: 26 Ocak 2021 / 13.50
GÜNCELLEME: 26 Ocak 2021 / 13.50
East Anglia ve Minnesota Üniversitesi ile Earlham Enstitüsü'nden bilim insanları, Virulence dergisinde yayınladıkları araştırmada, neden hayvanlara da aşı yaptırmak gerektiğini anlattı.

Bilim insanları, yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınının yayılmasını veya yeniden ortaya çıkmasını engellemek için köpek ve kedi gibi evcil hayvanlara da aşı yaptırılması gerekebileceğini söyledi.

Coronavirus’ın çeşitli hayvanları enfekte edebileceğini ifade eden uzmanlar, insanlarla beraber yaşayan evcil hayvanlara aşıyı vermenin virüsün daha fazla yayılma riskini azaltmak için bir "önlem" olduğunu dile getirdi.

Euronews'in haberine göre İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi, Earlham Enstitüsü ve ABD’deki Minnesota Üniversitesi'nden bilim insanları, Virulence dergisinde yayınladıkları araştırmada neden hayvanlara da aşı yaptırmak gerektiğini anlattı.

‘Hayvanlar, mutasyon geçirmiş virüs için doğal konak’

Bilim insanları araştırmada raporunda, “Hayvanların, mutasyon geçirmiş virüs için doğal konak olması ve insanları yeniden enfekte etme olasılığı, uzun vadede halk sağlığı açısında bir risk teşkil edebilir" ifadesi yer aldı.

Yani bilim insanlarına göre, Covid-19 salgını hayvanlarda meydana gelecek virüs varyantları ile yeniden patlak verebilir.

‘Önlem alınmazsa, evcil hayvanlar da vizonlar gibi itlaf edilebilir’

East Anglia Üniversitesi'de evrimsel genetik profesörü olan Cock van Oosterhout, köpeklerin ve kedilerin Coronavirus’e yakalanabileceğini ancak hayvandan insana bulaşan Corona vakasının henüz tespit edilmediğini ifade etti.

Danimarka'da mutasyonlu virüs nedeniyle milyonlarca vizonum itlaf edildiğini hatırlatan van Oosterhout, “Evcil hayvanlarda buna benzer bir durumla karşı karşıya kalmamak için onları da aşılamamız gerektiğini düşünmemiz lazım” dedi. Ancak van Oosterhout'a göre, bu senaryo henüz belirgin bir risk değil.

Ayrıca bilim insanları, İngiltere varyantı gibi daha fazla bulaşıcı virüsle salgını kontrol altında tutmak için, daha fazla kişinin aşılanması gerektiğini belirtiyor.

15 milyon vizon öldürüldü

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da hükümet, mutasyona uğrayan Coronavirus’ün vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkması üzerine kasım ayında ülkedeki tüm vizonların itlaf edilmesine karar vermişti. 4 Kasım'dan bu yana yaklaşık 15,4 milyon hayvan öldürüldü.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *