ANASAYFA arrow right Ekonomi

Salgın, kredi kartı başvurularını yüzde 104 artırdı

Salgın, kredi kartı başvurularını yüzde 104 artırdı
YAYINLAMA: 16 Haziran 2020 / 18.18
GÜNCELLEME: 16 Haziran 2020 / 19.36
Sağlıktan ticarete, kültürden ekonomiye tüm yaşam alanlarını derinden etkileyen COVID-19 salgınının ekonomik etkileri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Alınan tedbirler nedeniyle ticari faaliyetlerden ve işlerinden uzaklaşanlar ihtiyaçlarını karşılamak adına kredi kartlarına başvurdu.

İstanbul, 16 Haziran 2020 /B2Press - Yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte üretim dünya genelinde sekteye uğrarken bu durum tüketime de doğrudan yansıdı. Bireysel harcamalar ve yatırımlarda daha temkinli davranılırken piyasaların normalin dışına çıkması yeni ihtiyaçları beraberinde getirdi. Hesapkurdu.com verilerine göre Türkiye’de ilk yeni tip koranavirüs vakalarının görüldüğü mart ayında bir önceki aya göre kredi kartı başvuruları yüzde 110 arttı. Kredi kartı başvurularındaki artış nisan ayında da yüzde 110 artarken mayıs ayında artış hızı yüzde 93 ile küçük bir azalma gösterdi. Türkiye’de mart, nisan ve mayıs aylarının genelinde kredi kartı başvuruları ortalama yüzde 104 arttı. Normalleşme sinyalleriyle birlikte haziran ayında düşüşe geçen kredi kartı taleplerinin temmuz ayında salgının gidişatıyla ilgili aksi bir durumun olmaması durumunda eskiye döneceği öngörülüyor. Salgın dönemindeki artışta temel olarak nakit akışındaki daralma ve ekonomideki olası belirsizliğin büyük bir etkisi olduğu belirtiliyor.

Minimum ödeme tutarı kalktı, kart borçları ertelendi

Bireysel kredi müşterileri için salgın döneminde minimum ödeme şartı olmaksızın kredi kartı ödemelerine 3 aya varan erteleme imkânı verildiğinin altını çizen Hesapkurdu.com Kredi Ürün Müdürü Ersin Yaşar, “Tüm bunların yanı sıra uzun yıllardır dijitalleşme vizyonu kapsamında bankaların geliştirdiği temassız ödeme seçeneği bu dönemin vazgeçilmezleri arasına girdi. Salgınla birlikte temassız işlemlerdeki şifresiz limit 250 TL’ye yükseltildi. ATM’lerden günlük ücretsiz para çekim limiti 5 bin TL olarak güncellenirken mobil ya da internet şubelerinden yapılan havale ve EFT işlemlerindeki kesintiler kaldırıldı. Tüm ATM’lerden bankanın müşterisi olmaksızın 2 bin TL’ye kadar ücretsiz para çekme imkânı tanındı.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *