ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Şahinbey çıtlatıyor, Şehitkamil kırıyor…

Şahinbey çıtlatıyor, Şehitkamil kırıyor…
YAYINLAMA: 16 Kasım 2022 / 12.17
GÜNCELLEME: 16 Kasım 2022 / 12.17
İçli köfteden baklavaya, kurabiyeden rakı sofralarına kadar yaşamımızda önemli bir yeri olan antepfıstığı, köylüsü ile kentlisi ile yüzlerce insanın geçim kaynağı.

Bu yıl rekoltenin yüksek olması sadece üreticiyi değil, fıstık kırarak günde 2 milyon TL kazanan kadınları da sevindiriyor. Antepfıstığının kırılma işleminin yıllardır Şehitkamil ilçesinde, çıtlatma işleminin ise Şahinbey‘de yapıldığı belirtilirken, iki ilçenin diğerinin çalışma alanına girmediği açıklandı.

Şehitkamil‘de fıstığın içi çıkarılır

Şahinbey‘de yalnızca çıtlatılır

Şimdiye kadar iki ilçenin birbirinin alanına girmediği ve kuralın ihlal edilmediği söylenirken, “Şehitkamil‘de fıstık kırılır, kırılan fıstığın içi çıkartılır. Şahinbey ilçesinde de fıstık çıtlatılır. Her iki ilçede de kadınlara fıstık çıtlattıran ve kırdıran yaklaşık 20 yer vardır. Bu kişiler her sezonun başında kahvede toplanır ve ortak bir karar alır. Şahinbey’dekiler çıtlatılacak fıstığın rakamını belirler ve herkes bu kurala uyar. Şahinbey‘de fıstığın çekisi 4 milyon liradır. Herkes bu kurala uyar, ancak bazıları bir çeki 40 kg, bazıları da 44 veya 45 yapar. Fıstık kıranlar da bunlardan kendine uygun olanı tercih eder. Kilolar değilse bile çeki fiyatları aynıdır” şeklinde açıklama yapıldı.

Türkmenler Mahallesi’nde her üç kadından ikisi fıstık çıtlatıyor

Şahinbey Türkmenler mahallesi fıstık çıtlatan kadınların yoğunlaştığı bir yer. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü fıstık çıtlatıyor. Geniş aileler bu konuda daha şanslı. Kayınvalide, gelin, görümce ve çocuklar el birliği ile çalışıyor. Evleri kirlenmesin diye çoğu zaman fıstık seçme ve çatlatma işini kapı önünde yapan kadınlar, “Türkmenler Mahallesi’nde sekiz-dokuz tane fıstık çıtlattıran yer var. Biz de kendimize en yakın yerlerden fıstık alıp çıtlatıyoruz. Bazen çıtlak çok oluyor, günde bir çeki çıtlatılıyor. Ancak bazılarının çıtlağı az oluyor, işte o zaman bir çeki akşama sarkabiliyor” diye konuştu.

Siirtli kadınlar fıstık çıtlatma işinden memnun

Çoğunluğu Siirt’ten göç etmiş kadınlar, fıstık çıtlatma işinin çok kazançlı olmadığını, ancak eşleri kendilerini çalıştırmadığı için fıstık çıtlattıklarını belirtirken, “Fıstık seçmek ve çıtlatmak aslında kolay bir iş değil. Eğer kalabalık değilseniz, günde ancak yarım çeki çıtlatabilirsiniz. Buda 2 milyon TL. 2 milyon TL için sabahtan akşama kadar oturmak keyifli değil. Ancak ailelerimiz bizi dışarıda çalıştırmadığı için boş duracağımıza burada çalışıyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *