ANASAYFA arrow right Yaşam

Sağlıkta şiddet yasası her sağlıkçı gibi veteriner hekimin de hakkı 

Sağlıkta şiddet yasası her sağlıkçı gibi veteriner hekimin de hakkı 
YAYINLAMA: 13 Aralık 2020 / 19.57
GÜNCELLEME: 16 Aralık 2020 / 20.53
Burç Beldesi’nde Klinisyen Veteriner Hekim olarak görev yapan Fatih Uz, köpeğine bakması konusunda ısrarcı olan hasta sahibi tarafından darp edildi ve hastaneye kaldırıldı

Yaşanan darp olayını şiddetle kınayan Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, “Sağlıkta şiddet yasası veteriner hekimleri kapsamalı. Halk sağlığı adına kamu hizmeti veren bu meslek grubunun yasalarla desteklenmesi lazım” şeklinde konuştu. 

Nisan ayında kabul edilen Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasa Teklifinin veteriner Hekimleri kapsamadığını hatırlatan Peri, “Dünyanın her yerinde beşeri hekim, diş hekimi, eczacılar ile aynı sağlık sınıfında görülmesine rağmen, senenin başlarında TBMM’de kabul edilen sağlıkta şiddet yasada göz ardı edildi. İnsanlık için bir güvence olduğu göz ardı edilmemesi gereken bir meslek olan veteriner hekimlik; hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıklara karşı halk sağlığını, çevre sağlığını koruyarak, sağlıklı hayvansal gıdanın çiftlikten sofraya kadar her aşamasında var” ifadelerini kullandı. 

“Hastalarının cezai ehliyetinin olmaması, veteriner hekimlerin insanlarla doğrudan teması olduğunun görülmesini engellememeli” diyen Başkan Peri, “Hasta sahibi tarafından yaptığı müdahale eleştirilerek, haksız yere bu durumu haklı gösterecek bir bahane olamaz darp edilen meslektaşlarımızın, mezbahalarda insan tüketimine sunulmaması gereken kesimlik hayvana imha kararı verdiğinde maddi kaybının insan sağlığından daha önemli olduğunu düşünen hayvan sahibi tarafından darp edilen meslektaşımızın hatırı sayılır sayıda olduğunu bildirmek isterim” dedi. 

Peri, şüphesiz ki bir veteriner hekimin hayvanları sevmeme ihtimalinin olmadığını, hayvanları daha çok sevdiğini iddia eden ya da muhatap olduğu hekimin hayvan sevmediğini düşünen herhangi birinin bunu dile getirmeden iki kere daha düşünmesi gerektiğini kaydetti. “Hasta sahibi tarafından sadece yaptığı müdahale için değil; müdahale edemediği, yeterli donanıma sahip olmadığını söylediği, farklı bir hekime sevk gerekliliğini izah ettiği durumlarda darp edilen, yaralanan meslektaşlarımızı görüyoruz ve yasa kapsamında cezalandırılmalarını istiyoruz. Uygun olmayan şartlar nedeniyle tedaviyi reddeden hekim vicdansızlıkla suçlanırken, ‘Altı üstü bir iğne değil mi, yap da gelsin kendine’ diyerek kerameti enjeksiyon ile yapılan ilaçta sanan insanın, kendini hayvanları seviyor olarak kabul etmesi ve buradan gelen güvenle de hekime şiddet uygulama hakkına sahip olduğu sanması trajikomik bir durum” ifadelerini kullandı.                               

Gaziantep-Kilis Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “İnsanın tüketimine sunulmadan önce sakıncalı eti geri çevirme yetkisine sahip olandır veteriner hekim. Mezbahadaki ete tüberküloz teşhisi koyacak olan, sakatatta kist hidatik varlığını görecek olan, enjeksiyon nedeniyle oluşan yarayı tespit edecek olan veteriner hekim bunları imha etmek zorundadır ve imhada tek yetkilidir. Hatta yakın zamanda ulusal bir gazetenin köşe yazarının, bir gıda işletmesinde veteriner hekimin sorumlu yönetici olmasını abes karşılamış olmasına değinmeden geçemedim. Hayvansal gıdaların henüz gıda haline gelmesinden önce, çiftlikte başlar veteriner hekimin görevi ta ki sofraya gelene kadar da sürer. Bu ağır sorumluluğu üstlenen veteriner hekimler; maddi zarar gören kişi ya da kişiler tarafından gelecek muhtemel zararlardan yasalarla korunmalıdır, hekim olarak vereceği kararları toplum adına uygularken güvenli ortam yaratılmalıdır. Sağlıkta şiddet yasası her sağlıkçı gibi veteriner hekimin hakkı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *