ANASAYFA arrow right Sağlık

Sağlıkta şiddet sorunu artık çözüme kavuşturulmalı

Sağlıkta şiddet sorunu artık çözüme kavuşturulmalı
YAYINLAMA: 08 Şubat 2021 / 21.01
GÜNCELLEME: 08 Şubat 2021 / 21.25

Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, “Bir insan bankada saatlerce bekler, hiç sesi çıkmaz, ancak hastanelerde ise tüm işleri hemen tamamlansın gibi bir düşünce içerisine girdiğinde ‘Benim hasta acil’ der. Sağlık çalışanlarına yönelik saldırının aynısı adliyede hakim ya da savcıya yapılsın bakalım sonuç ne olacak? Sağlıkçıya şiddete yönelen kişiler, acil durumları hariç belli bir süre sağlık hizmetlerini kendi cebinden karşılamalı”

Hastaneler ticarethaneye dönüştürüldü

Gaziantep’te özel bir hastanenin sağlık çalışanları ölüm nedeni Covid-19 yazılmasını istemeyen hasta yakınları tarafından darp edildi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğinin altını çizen Sağlıkta Şiddet Yasası’nın revize edilmesini istedi. “Hastaneler ticarethaneye dönüştürüldü. Dolayısıyla ortak akıl hayata geçirildiğinde sorunun çözümü noktasında daha başarılı olunacağını düşünüyorum” dedi.

Hizmet noktasında beklentiler çok arttı

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin 12-13 yıldan beri gündemde olduğunu anlatan Kazak, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Pandemi sürecinde gerek kamu gerekse özel hastanelerde çalışan sağlık çalışanları gece-gündüz demeden fedakârca ve özverili bir şekilde çalışıyor. Önemli olan sağlıkta şiddeti neyin tetiklediğidir. Vatandaşlarımız her ne hikmetse hastanelere ön yargılı geliyorlar. Çünkü hizmet noktasında beklentiler çok arttı” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanları daha fazla yıpratılmadan ve darp edilmeden bu şiddet konusunun çözülmesi gerektiğini kaydeden Başkan Kazak, “Sağlık çalışanları da kardeşimiz, amcamızın, teyzemizin, halamızın veya bir akrabamızdır. Dolayısıyla bu çalışanların ailesi ve sosyal hayatı olduğu unutulmamalıdır” açıklamada bulunsun.

Sağlık çalışanları aldıkları ücret konusunda büyük sıkıntılar yaşıyorlar

Kazak, performansın alınan ücretin yüzde 75 yerine yüzde 25’ine tekabül etmesi veya standart olması gerektiğini vurguladı. “Pandemi sürecinde sağlık çalışanları aldıkları ücret konusunda son derece büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Pandemiden önce alınan maaşları şimdi alamıyorlar. Durum böyle iken kamuoyunda sanki fazla maaş ödeniyormuş gibi bir yanlış algı oluşturuldu. Bunların tamamen asılsız olduğunu dile getirdik” diye konuşma yaptı.

Döner sermaye sistemi kırk yamalı bohçaya döndü

Sağlık çalışanlarının döner sermayeden adil şekilde yararlanmadığına dikkat çeken Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Döner sermaye sisteminin yanlış bir uygulama olduğunu her zaman söyledik. Bu sistem pandemi sürecinde çalışma barışını daha da bozdu. Çalışanların alacağı maaşı önceden bilmeli, hayatını buna göre idame ettirmelidir. Fakat her ay farklı ücret almaları çalışanların hayatını olumsuz etkiliyor. Geçen yıl yeniden revize edilen Döner Sermaye Sisteminin ‘Dağ fare doğurduğunu’ dediğini dile getirdik. Gerçekten elle tutulan bir yanı yok, çalışma barışını bozdu, kırk yamalı bohçaya döndü. Bu konuda tek kalemde kampanyası başlattık.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *