ANASAYFA arrow right Güncel

"Sağlıkta ayrımcılığa karşıyız"

"Sağlıkta ayrımcılığa karşıyız"
YAYINLAMA: 03 Aralık 2021 / 20.00
GÜNCELLEME: 03 Aralık 2021 / 20.02
Anadolu Sağlık Sen Ankara Üniversiteler Şubesi ile İstanbul temsilciliği eş zamanlı olarak basın açıklaması yaparak sağlıkta ayrımcılığa karşı olduklarını açıkladı.

Cuma günü saat 12.30'da eş zamanlı yapılan basın açıklamasına sendika Genel Başkanı Necip Taşkın ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, sendika üyeleri ve diğer sağlık çalışanları katılarak destek verirken, hasta yakınlarının da destek vermesi dikkat çekti.

1 Aralık 2021 günü TBMM’de kabul edilen teklife göre uzman doktor, pratisyen hekim ve diş hekimlerinin maaşlarında 2.500 ile 5000 lira arasında iyileştirme yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak  yapılan iyileştirmeye gerekçe gösterilen Covıd-19 pandemi hastalığındaki uzun ve yorucu mesai, artan iş yükü ve risk koşullarının diğer sağlık çalışanları için de geçerli olduğunu ve bu nedenle tüm sağlık çalışanlarının maaşlarında iyileştirme yapılmasının gerekli olduğuna dikkat çekildi.

Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen eş zamanlı basın açıklamasında özetle şunlara dikkat çekildi.

  1. Dönem Toplu Sözleşme ile sağlık çalışanlarının aldığı zam enflasyonun altında kalarak sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu bozulmuştur. Yetkili Sendika ne yazık ki maaşa, emekliliğe ve emekli ikramiyesine hiçbir yararı ve katkısı olmayan 400 liralık sendika aidatının arkasına sığınmayı tercih etmiş ve başarısızlığını sağlık çalışanlarına başarı olarak göstermeye çalışmıştır.

TBMM'de kabul edilen teklif, Anayasa'nın eşitlik ilkesine, çalışanların korunması ödevine ve hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Dolayısıyla kabul edilen bu yasa teklifi ile sağlık çalışanlarının maddi ve manevi varlıklarını koruma hakkı ihlal edilmektedir. Teşkilatımızda meslek grubu ayrımcılığı yapılmaktadır. Hekim dışı sağlık çalışanlarının onurları ve mesleki kişilikleri hukuka aykırı bir şekilde çiğnenmektedir.

Anadolu Sağlık Sen olarak uzman doktorların, pratisyen hekimlerin ve diş hekimlerinin maaşlarında yapılan iyileştirmeye karşı değiliz. Ancak yanlış tesis edilen işlemin hukuk ve adalet kapsamında büyük bir sorun meydana getirmesine karşıyız. Söz konusu kabul edilen teklif ile sağlık teşkilatlarında çalışan tüm sağlık çalışanlarına negatif ayrımcılık yapılmıştır.

 Türkiye’nin tarafı olduğu pek çok sözleşmede özellikle de Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nin 7. maddesinde,

"Adil bir ücretle herhangi bir ayrım gözetmeksizin, özellikle kadınların erkeklerden daha düşük olmayan bir iş koşulunda eşit işe eşit ücret ilkesiyle çalıştırılmalarını güvenceye bağlayacak biçimde, eşdeğerde işler için eşit ücretlendirme; Bu Sözleşmenin hükümlerine uygun olarak kendileri ve aileleri için insanca bir yaşam düzeyi sağlayacak bir ücret düzeni; " sağlamak ve eşitlik ilkesine uygun hareket etmekle yükümlü tutulmuştur. Türkiye, Sözleşme'den doğan yükümlülüklerini, Birleşmiş Milletler Şartı çerçevesindeki yükümlülüklerine uygun olarak yerine getireceği beyanında bulunmuştur.

Sağlık teşkilatları bir bütün olarak ele alınmalıdır; hemşireden ebeye, röntgen teknisyeninden laborantına, anesteziden sağlık memuruna, hizmetliden V.H.K.İ.'ne, memur ve teknik elemanına kadar bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda sağlık çalışanlarına yapılan bu negatif ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Sağlık çalışanlarının maaşları açlık sınırının altında kalmıştır. Sağlık çalışanlarının maaşlarına seyyanen zam yapılarak kendileri ve çocuklarının insanca yaşayacağı bir düzeye çıkarılmasını istiyoruz.

Anadolu Sağlık Sen olarak;

- Sabah evimizden çıkarken çocuklarımızı güvenli bir kreşe bırakmak istiyoruz.

- Biz, vergi diliminin %15'de sabitlenmesini istiyoruz.

- Şiddete ve mobinge son verilmesini istiyoruz.

- Tüm kadroların tek çatı altında birleştirilmesin istiyoruz.

- Yıpranma payının tüm sağlık çalışanlarını kapsamasını istiyoruz.

- Bayram ikramiyesi verilmelidir.

- Aile bütünlüğü sağlanmalıdır.

- Çok şey istemiyoruz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *