ANASAYFA arrow right Yaşam

Sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu denetimden geçiyor

Sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu denetimden geçiyor
YAYINLAMA: 24 Eylül 2021 / 21.03
GÜNCELLEME: 24 Eylül 2021 / 21.12
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, yaptığı açıklamada, gıda ürünlerinin üretim sürecinden tüketiciye ulaşana kadar çeşitli sorunlarla karşılaştığının altını çizdi, sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolunun ise denetimden geçtiğini belirtti.

Gıda ürünlerinin üretim sürecinden tüketiciye ulaşana kadar çeşitli sorunlarla karşılaştığını, üretim aşamasından depolanmasına ve tüketilmesine kadar geçen sürecin çok önemli olduğunu kaydeden Uğurluer, “Gıda güvenliğine yönelik yoğun tartışmaların yaşandığı, her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş haberi ile karşılaşılan bu günlerde, özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ve tüketici gelirlerinde ki düşüş ile halk sağlığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere üretici ve tüketicilere önemli görevler düşüyor” dedi.

Uğurluer, insanların sağlıklı gıdaya ulaşması için yeterli denetimlerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 faaliyet raporuna göre, bakanlıkta görevli gıda kontrolör sayısı 7 bin 137 iken bunların sadece bin 917’si gıda mühendisidir. Rapora göre, bu kadro ile ülke genelinde 1 yıl içinde 1 milyon 356 bin 643 denetim yapıldığı ve sadece 172’si için savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. 2020 sonu istatistiklerine göre ülke çapında 709 bin 321 gıda işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin 13 bin 249 adedi onay kapsamında iken 696 bin 72 adedi ise kayıt kapsamında bulunmuyor. Kayıtlı işletmelerin 79 bin 232’si üretim, 334 bin 376’sı satış, 282 bin 464’ü toplu tüketim alanı olarak faaliyet gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetersiz denetimler yapmakta

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, konuşmasını şöyle tamamladı: “İnsan sağlığını yakından ilgilendiren gıda güvenliği ancak bakanlık bünyesine atanacak gıda mühendisler ile sağlanacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı yetersiz denetimler yapmaktadır. Bir işletmeler yılda ortalama 2 kez bile denetlenmiyor. Halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama 1 kez yapılan denetimle sağlanamaz. Aslında sorun sadece denetim sayısının yetersizliği değil denetimi yapacakların yeterliğindedir. Sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolunun denetimden, denetimlerinde atanmayan gıda mühendislerinin atamasının yapılmasından geçiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *