ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlıklı bir gelecek için toplu taşıma ve yürüyüş önemli

Sağlıklı bir gelecek için toplu taşıma ve yürüyüş önemli
YAYINLAMA: 21 Eylül 2021 / 17.55
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2021 / 21.12
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “Avrupa Hareketlilik Haftası” düzenlenen çeşitli etkinliklerle başladı

AB Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, ulaşımda emisyonların arttığına dikkat çekti. “Bu hafta çerçevesinde ve yıl boyunca da bu grafiği tersine çevirmek için çaba göstereceğiz. Sağlıklı bir gelecek için toplu taşıma ve yürüyüş yapmak son derece önemli” açıklamasını yaptı.

Ulaşımı planlamak ve toplu ulaşım sistemini geliştirmek, bisiklet ve yaya yollarını artırmak, vatandaşları bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahate teşvik etmek amacıyla düzenlenen ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ kutlama programı, Türkiye Belediyeler Birliği Ulusal Koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etmesiyle başladı.

Hava kirliliğini ve karbondioksit salınımını azaltmak mümkün

Gaziantep’te bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu aktaran Landrut, hava kirliliğini ve karbondioksit salınımını azaltmanın mümkün olduğunu dile getirdi. “Trafik sıkışıklığını, yollarda meydana gelen kazaları ve bunların sonucunda yaşanan ölümleri azaltmak mümkün. Ben bu çerçevede herkesin yeni nesiller için ve daha sağlıklı yaşam için neler yapabileceğimizi yeniden düşünmesini tavsiye ediyorum. Tabi ki Başkan Fatma Şahin’le sadece Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı sıfatınızla değil, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da sizinle çalışıyoruz. Birlikte yürüttüğümüz ortak projelerden gurur duyuyorum. Yapabileceklerimiz sınırlı da bu projeleri sizlerle yürütüyor olmak son derece önemli” diye konuşma yaptı.

Karbondioksit salınımını azaltacak ulaşımları daha çok kullanmalıyız

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Hareketlilik Haftası’nın önemine vurgu yaptı. “Çünkü pandemi süreci bizlere gösterdi ki toplu taşımadan bireysel taşımaya geçtiğinde karbondioksit salınımı daha da artıyor. Bisiklet kullanımını yürüyüşümüzü ve karbondioksit salınımını azaltacak ulaşımları daha çok kullanmamız gerekiyor. Bu farkındalığı artırmak için bir taraftan bisiklet yolları yapıyoruz diğer taraftan yarışmalar düzenleyerek çocuklarımıza bisiklet hediye ediyoruz. Bu çalışmaların sonunda da daha sağlıklı ve güvenli ulaşımı hem kendi şehrimizde hem de bütün dünyada temin etmeyi amaçlıyoruz. Sağlıklı, güvenli bir dünya için Avrupa Hareketlilik Haftası çok önemli” dedi.

Avrupa Hareketlilik Haftası’na 2014 yılında dahil olduklarını açıklayan Şahin, “Her yıl yeni bir sloganla yola çıkarak ve bisiklet yollarının kullanımına halkı teşvik ettik ve yaklaşık 3 yıl önce Türkiye Belediyeler Birliği’nde de koordinasyona başladığımız da Türkiye’deki belediyelerin koordinasyonu ve Avrupa Hareketlilik Haftasına ilgisinin arttırılması, belediyelerin halkıyla birlikte çevre bilincini yükseltmesi ve ulaşım çeşitliliğini artıracak çalışmalara öncülük ettik. Bugün, çok özel. Çünkü dünyadaki bütün belediyelerden en fazla başvuru Türkiye’den gitti” ifadelerini kullandı.

612 belediye, bu hafta bisiklete, tramvaya biniyor

Şahin, “612 belediye, bu hafta bisiklete, tramvaya biniyor, yürüyor, alternatif ulaşım kanallarını kullanıyor. Karbondioksit salınımını ve hava kirliliğini azaltacak faaliyetler yapıyor. 112 belediyemiz de altın kurala uyarak bu özel hafta için bütün koşullarını yerine getirdiğini söyledi. Şu anda dünyada İspanya 457 belediye ile ikinci sırada bizi takip ediyor. Akabinde Avusturya geliyor. Sağlıklı ve güvenli ulaşım için tramvaya bineceğiz halkımızla birlikte yürüyeceğiz, bisiklete bineceğiz” açıklamasını yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *