ANASAYFA arrow right Güncel

Sağlık personelinin izin mağduriyeti giderildi

Sağlık personelinin izin mağduriyeti giderildi
YAYINLAMA: 11 Kasım 2020 / 16.15
GÜNCELLEME: 11 Kasım 2020 / 16.52
Sağlık Bakanlığının 27.10.2020 tarih ve E.3137 Sayılı yazıları ile Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinlerinin durdurulmasına karar verilmişti.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan ayrıca izinlerin durdurulmasıyla ilgili mağduriyet yaşanması nedeniyle çözüm önerisini 30.10.2020 tarih ve 861 sayılı yazı ile Sağlık Bakanlığına yazan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sürünceme de kalan ve sağlık çalışanlarının mağduriyetine neden olan izin konusunun çözülmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Covıd-19 salgını nedeniyle yıl içinde izin kullanamayan sağlık teşkilatlarında çalışanların izinlerinin yanmaması için Sağlık Bakanlığının gerekli önlemi alması hususunda öneride bulunduklarını belirten Taşkın, sorunun son genelgeyle çözüldüğüne belirterek şunları söyledi: “Pandemi olarak kabul edilen Covid-19 salgını ile mücadelenin kesintisiz ve etkin olarak sürdürülebilmesi açısından sağlık teşkilatlarında çalışan personelin izinleri ertelenmişti. 2019 yılı izinlerini 2020 yılına aktaran sağlık çalışanları pandemi nedeniyle izinlerini kullanamadı.  Sağlık Bakanlığının 27.10.2020 tarih ve E.3137 Sayılı yazıları ile ikinci emre kadar izin kullanımı durduruldu.  Bu süreçte sağlık teşkilatlarında çalışan personel 2019 yılına ait yıllık iznini 2020 yılında kullanamadığı için mağdur oldu. Sendika olarak, Sağlık Bakanlığına 30.10.2020 tarih ve 861 sayılı yazımızla konuyu resmi olarak ilettik ve bu mağduriyetin giderilmesini talep ettik. Yazımızda, sağlık teşkilatlarında çalışan tüm personelin 2019 yılı izinlerini 2021 yılında kendilerinin belirleyeceği tarihlerde kullandırılmasına imkân tanınmasını istedik.  Netice itibariyle söz konusu izinlerin kullanılmaması hem sağlık hem de yasal zorunluluk nedeniyle ortaya çıkmıştır.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü “izinlerin devri hakkında” bir genelge yayınladı. Buna göre “… 657 sayılı Kanuna tabii kadrolu personel ile 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin ve Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının, Vekil Ebe ve Hemşirelerin, aynı şekilde sözleşmeli il yöneticileri/sağlık tesisi yöneticilerinin Covıd-19 pandemisi nedeniyle iradeleri hilafına kullandırılmayan yıllık izinlerinin, adil ve elverişle çalışma koşullarından yararlanma hakkı ile dinlenme hakkının temel hak ve özgürlüklerden olması ve söz konusu çalışanlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için bir sonraki yıla (2021 yılı) devredilmesi…” şeklinde genel yazı yayınlayarak tüm sağlık teşkilatlarına duyurmuştur. Dolayısıyla söz konusu mağduriyetin ortadan kalkması nedeniyle kurumumuz çalışanlarının izinlerini bu genel yazı doğrultusunda değerlendirmeleri gerekmektedir. Çağrımızı dikkate alan, yazımızın gereğini yerine getiren Bakanlığımızın Sayın yetkililerine ayrıca teşekkür ediyorum.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *