ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Sağlık harcamalarının % 45’i ilaca gidiyor

Sağlık harcamalarının % 45’i ilaca gidiyor
YAYINLAMA: 30 Kasım 2022 / 17.53
GÜNCELLEME: 30 Kasım 2022 / 17.53
Tıp fakültesi farmakoloji anabilim dalı başkanı Doç. Dr. Ersin Yarış, Türkiye’de bu yıl ilaç tüketiminin 5 milyar dolar dolayında olmasının beklendiğini söyledi.

Doç. Dr. Yarış, sağlık harcamalarının büyük bölümünün ilaç masraflarına gittiğini belirtti. İlaç kullanımına maksimum özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Yarış, “Türkiye’nin 1990’a kadar yıllık ilaç tüketimi yaklaşık 2 milyar dolar civarında gerçekleşmiştir. Yıllar içinde ilaç tüketimi, ilaç ve hekim sayısındaki artışa paralel olarak uygulanan yanlış politikalar ile birlikte arttı. Türkiye’nin bu yıl ilaç tüketiminin 5 milyar dolayında olması bekleniyor” dedi.

Yarış, sağlık harcamalarının %45’ni ilaç giderlerinin oluşturduğunu da ifade ederek, şunları kaydetti: “Dünya standartlarında ilaca ayrılan pay %10-12 civarındadır. İlaç giderlerinin %15’i geçmesi halinde Sosyal güvenlik kurumları kırmızı alarm veriyor. Oysa Türkiye’de ilaç giderleri bazı sosyal güvenlik kuruluşlarında %65’e kadar çıkabiliyor. Ortalama %45 dolayında olan ilaç giderlerinin aşağı çekilebilmesi için şu aşamada tek çözüm olarak akıllı ilaç kullanımı görülüyor. Akıllı ilaç kullanımına özen gösterilmesi ve halka da bunun anlatılması gerekiyor.” İlacın yaşam için gereken bir zehir olarak tanımlandığını ancak, zaman zaman sorunu çözmek için zehire ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Yarış, şöyle devam etti:

“Şartlar ne olursa olsun ilaç tüketiminde rasyonel davranmak zorundayız. Trende baktığımızda çok kısa zamanda ilaç giderlerinin 5 milyar doları da aşıp 8-10 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’nin iki yıllık ilaç giderleri toplamı, 2001’de yaşanan ekonomik krizden çıkabilmek için ABD’den acil olarak istediğimiz yardıma eşdeğerdir. Buda durumun vahametini ortaya koyuyor.” Yarış, sağlık Bakanlığının ilaç tüketimi konusunda uyguladığı politikaların temelde doğru olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *