ANASAYFA arrow right Sağlık

Sağlık alanı demokratik ve katılımcı bir şekilde yönetilmeli

Sağlık alanı demokratik ve katılımcı bir şekilde yönetilmeli
YAYINLAMA: 26 Eylül 2021 / 19.04
GÜNCELLEME: 26 Eylül 2021 / 19.53
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte değişiklik içeren yeni yazı 17 Eylül tarihinde yayınlandı.

SES Gaziantep Şube Başkanı Serpil Dağdemir, yeni düzenlemenin eksik ve haksızlığa yol açtığını belirtti, sağlıkta dönüşüm programının her anlamda yamalı bohçaya döndüğünü vurguladı. “Pandemiyle mücadelede sağlık emekçilerinin karşısında değil yanında olan bir Sağlık Bakanlığı ihtiyaçtır. Sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

Sahadaki emekçilerin sık sık yapılan değişiklikleri takip etmekte zorlandığı ifade eden SES Gaziantep Şube Başkanı Serpil Dağdemir, “Bu durum özellikle pandemi sırasında ayyuka çıktı. Sendikamızın ve alandaki emekçilerin örgütlerinin öneri ve eleştirilerinin dikkate alınmaması sonucu her gün yeni bir değişiklik, yapılan değişiklikte değişiklik ve tekrar değişiklik anlamına gelmektedir. Güven ve itibar sarsıcı bu durumdan derhal vazgeçilmesi gerekmekte, sağlık alanı liyakat temelinde, demokratik ve katılımcı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Başkan Dağdemir, “Son yapılan değişiklikle getirilen alt sınırlar alandaki mağduriyetleri gidermemekte, pandemiyle canla başla mücadele eden birinci basamak sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamamakta, adaletsizliği sonlandırmamaktadır. Yapılması gereken temel ücretlerde insanca yaşayacak koşulları sağlayacak ücret artışı sağlamak, bu oluncaya kadar yapılacak ek ödemelerin de tüm sağlık emekçilerine adil dağıtılmasını sağlamaktır. Getirilen yeni kıstaslarda ASM çalışanlarının arasında ayrımcılığa yol açacak, iş barışını bozacak niteliktedir. Temel mantık değişmemektedir. Yine tüm ASM çalışanlarının ortak bir çabayla büyük bir özveriyle yürüttükleri aşılama çalışmasında ortaya konulan kriterler hakkaniyet ölçüsünden uzak, yine rekabetçi ve adil olmayan bir şekilde hazırlanmıştır. Bu kriterler aşılama çalışmalarını ilerletmek yerine iş barışını bozmaya devam etmek demektir. Tüm çalışanlara ayrımsız ve en üst limitten ödeme yapılmalı” çağrısı yaptı.

Yanlış sistemde doğru olanı tüm engellere rağmen yürütmeye çalışmaktan yorulduk

Halka güven vermeyen bakanlığın kendi uygulamaları iken ve aşı olmak kişilerin kararına bırakılmışken sağlık emekçilerine yapılacak ek ödemenin halkın aşılanma oranına bağlanmasının haksızlık olduğunu dile getiren SES Gaziantep Şube Başkanı Serpil Dağdemir, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Hem sağlık emekçilerini, kendilerinin sebep olmadığı bir sonuç yüzünden cezalandırmak demektir hem de vatandaşta “sağlık emekçileri ek ödeme almak için mi bize aşı öneriyor” şeklinde bir güvensizlik yaratma potansiyeline sahiptir. Sağlık Bakanlığı’nın toplumda aşı tereddütü yaratan uygulamalarına karşı da halkı aşı olması için ikna etme çalışmaları yürüten biz sağlık emekçileri, yanlış sistemde doğru olanı tüm engellere rağmen yürütmeye çalışmaktan yorulduk.” Hüseyin Karataş  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *