ANASAYFA arrow right Teknoloji

Şablonculuk teknolojiye yenik düştü

Şablonculuk teknolojiye yenik düştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.09
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.09
Gaziantep’te yaşayan şabloncu ustası Mehmet Aksak, şablonculuğun teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
Gaziantep’te yaşayan şabloncu ustası Mehmet Aksak, şablonculuğun teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
1960 yılında merakla başladığı meslekte bölgenin ilk şablon ustası olduğunu aktaran Aksak, gelişen teknolojiye paralel olarak artık şablona ihtiyacın pek kalmadığını ve şablon gerektiren birçok ürünün baskılı bir şekilde yapılabildiğini belirtti. 60’lı yıllarda şablona çok ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Aksak, “1960’lı yıllarda şablona çok ihtiyaç vardı. Bize eskileri getiriyorlardı ‘Siz usta değil misiniz? Niye Yapmıyorsunuz?’ diye. Benim bu işe başlarken ustam yoktu. Bir merakla başladım. Makasla yapıyordum ilk zamanlar şablonları. Makasla yapmak çok zordu ve makasla çalışmaktan elim su topladı; yara oldu. Daha sonra keski ile şablon yapmaya başladım. Böyle böyle derken Gaziantep yöresinde 1970 yılında bu sanatta usta oldum. 1970 yılından 2010 yılına kadar 50 yıldan fazla bir süre bu meslekte emeğim var” dedi.
4 farklı dilde şablonlar hazırladığını kaydeden Aksak, hayır kurumlarından ve kamu kurumlarına hazırladığı şablonlardan para almadığını belirterek, “Türkçe, Arapça, İngilizce az bir miktar da Japonca şablonlar hazırladım. Hastane, Askeriye, Emniyet gibi hayır kurumlarından da hiçbir şekilde ücret almadım. Tek usta olduğum için vicdanımla fiyat verdim.” diye konuştu.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte zamanında popüler mesleği olan şablonculuğun ömrünü tamamladığını ifade eden Aksak, “Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu zanaatı yapan kişi sayısı azaldı. Sanayi ihracatı gibi alanlarda bu şablonları ben yapardım. Şimdi o torbaların ambalajları baskılı çıktığı için şimdi bu işi yapan kalmadı. Her şeyin bir ömrü olduğu gibi bu zanaatın da bir ömrü varmış” ifadelerini kullandı.
Bölgede şablonculuk mesleğinin ilk ustası ve son temsilcisi olan Aksak, mesleğe verdiği katkılardan dolayı Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından plaketle ödüllendildiğini de sözlerine ekledi.



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *