ANASAYFA arrow right Dünya

Rusya'da muhalif Navalnıy'e 3.5 yıl hapis cezası verildi

Rusya'da muhalif Navalnıy'e 3.5 yıl hapis cezası verildi
YAYINLAMA: 03 Şubat 2021 / 14.15
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2021 / 14.15
Putin yönetimine yönelik sert muhalefeti ile bilinen Navalnıy geçtiğimiz aylarda zehirlenmiş, ardından Almanya'da tedavi edilmiş ancak ülkesine döndüğü gün gözaltına alınmıştı.

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalnıy’in hapse girip girmeyeceği hakkında görülen duruşmada karar çıktı. Moskova Simonovskiy Bölge Mahkemesi, Aleksey Navalnıy’ın 3.5 yıllık şartlı hapis cezasının gerçek cezaya dönüştürülmesine hükmetti. 

Hakim Natalya Repnikova, "Mahkeme, Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nin öne sürdüğü ceza gerekçelerinin tatmin edici olduğuna karar verdi" diye konuştu.

'Karar henüz resmileşmedi'

Navalny’ın ertelenen cezasının gerçek bir cezaya dönüştürülmesi ile ilgili daha önce 2015, 2016 ve 2017 yıllarında yapılan duruşmalarda bu yönde bir karar açıklanmamıştı. Mahkemenin ertelenen cezayı gerçek cezaya dönüştürme kararı henüz yürürlüğe girmedi, tarafların karara itiraz etmek için on gün süreleri var. 

Diğer yandan avukat Vadim Kobzev, karara itirazda bulunacaklarını söyledi. Mahkeme kararının kesinleşmesi halinde Navalnıy 2 yıl 8 ay cezaevinde kalacak.

Almanya'dan dönüşünde Moskova'da gözaltına alınan Navalnıy'ın 30 günlüğüne tutuklanmasına karar verilmişti.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri 28 Aralık 2020’de mahkemeden, Navalnıy'ın "Yves Rocher davası" ile ilgili ertelenen cezasının gerçek hapis cezasına dönüştürülmesini talep etmişti.

Navalnıy, 2013’te 5 yıl gözetim şartıyla 3.5 yıl ertelenmiş hapis cezası almıştı. 2017’deyse Moskova Simonovskiy Bölge Mahkemesi muhalifin şartlı cezasının 1 yıllığına uzatılmasını hükmetmişti.

Eylem çağrılşarı yapılmıştı
Navalnıy'ın taraftarları, kendisine destek verilmesi amacıyla 23 Ocak'ta Rusya'nın çeşitli kentlerinde eylem düzenleme çağrısı yapmıştı. Rusya İçişleri Bakanlığı, "izinsiz eylemler" konusunda uyararak, "provokasyon ve toplumsal düzene tehdit" olarak değerlendirilen eylemlerin dağıtılacağı belirtilmişti.

Bakanlık ayrıca sosyal medyadaki eylem çağrılarının engellenmesini de istemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, reşit olmayanların izinsiz gösterilere çağrılmasının muhalefetin amaçlarına ulaşmak için her yola başvurmaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu savunmuştu. 

Malikanenin videosunu paylaşmıştı

Putin yönetimine yönelik sert muhalefeti ile bilinen Navalnıy geçtiğimiz aylarda zehirlenmiş, ardından Almanya'da tedavi edilmiş ancak ülkesine döndüğü gün gözaltına alınmıştı. Navalnıy son olarak bazı iş insanları tarafından Rusya Fevlet Başkanı Putin'e Karadeniz kıyısında binkerce dönüm arazi üzerinde bir malikhane yaptırıldığını söylemiş ve malikanenin video görüntülerini yayınlamıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *