ANASAYFA arrow right Sağlık

Rusya'da insana geçen ilk H5N8 türü

Rusya'da insana geçen ilk H5N8 türü
YAYINLAMA: 21 Şubat 2021 / 17.49
GÜNCELLEME: 21 Şubat 2021 / 17.49
Kuş gribinin türevi olan H5N8, Rusya'da ilk kez bir insanda da görüldü. İlk vaka Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirildi.

Kuş gribinin H5N1, H7N9 ve H9N2 türlerinin insanlara bulaştığı biliniyordu. H5N8'e ise son dönemlerde Rusya, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da görülen bir tür olarak kayıtlara geçmişti. Ancak H5N8 ilk kez Rusya'da insanda tespit edildi.

Rusya tüketici sağlığı gözlem kurumu Rospotrebnadzor'un başkanı Anna Popova H5N8'in insandaki ilk tespitiyle ilgili ayrıntıları WHO'ya bildirdiklerini Cumartesi günü açıkladı.

Popova açıklamasında, yapılan test sonuçlarından "tam emin olduktan sonra, birkaç gün önce Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ/WHO) gerekli bilgiyi aktardıklarını" söyledi.

Popova yanı sıra, Rusya'nın güneyindeki bir kümes hayvanları çiftliğinde 7 işçinin Aralık ayında virüsü kaptığını, bu kişilerin şu an sağlık durumlarının iyi olduğunu da ekledi.

Kuş sürüleriyle temasta olanlar

WHO'nun Avrupa ofisinden de konuyla ilgili olarak e-posta yoluyla bir duyuru yayınlandı.

WHO'nun mesajında bunun H5N8 virüsünün insanlarda görüldüğü ilk vaka olduğu doğrulandı ve "Elde edilen ilk bilgilere göre tespit edilen vakalar kuş sürüleriyle temasta olan çalışanlardı.

Belirti göstermediler ve virüsün başka kişilere geçtiği yönünde bir işaret yok" açıklaması yapıldı. 

WHO yetkilileri ayrıca konuyla ilgili daha ayrıntılı inceleme yapabilmek Rçuisn yetkililerle temas halinde olduklarını kaydetti.

Rusya test üretmeye başlayacak

Kuş gribi virüsünün insanlara bulaştığı vakaların büyük bir çoğunluğu enfekte ya da ölü kuşlarla doğrudan temas sonucunda ortaya çıkıyor.

Kuş gribi salgınına rastlandığında da, salgının yaşandığı çiftliklerdeki tüm kuşlar öldürülüyor ve gerekli ticaret yasakları geçici olarak devreye sokuluyor.

Göç eden kuşlarda bu virüse sıklıkla rastlandığından, kümes hayvancılığının yaygın olduğu ülkelerde çiftçiler hayvanlarını mümkün olduğunca koruma altına alıyor.

RIA haber ajansına göre, Sibirya Vektor Enstitüsü kişiler üzerinde uygulanmak üzere H5N8 testleri üretmeye başlayacaklarını açıkladı.

Kuş gribinin tarihsel gelişimi

1957-1958 (H2N2), 1968-1969 (H3N2) ve 1977-1978 (H1N1) pandemileri olmuştur. Hâlen dünya üzerinde H3N1 ve H1N1 virüsleri birlikte dolaşıyor.

H5N1 virüsü ise ilk 1983 yılında Amerika'da görüldü. 2016 yılında H5N8 kuş gribi virüsü Rusya'nın güneyinde yer alan Tuva Cumhuriyeti'ndeki yabani kuşlarda görüldü.

Kanatlı hayvanlar için oldukça bulaşıcı olan virüs, Polonya ve Macaristan'a ulaşarak batıya ve güneye yöneldiği ve şimdiye kadar bu kuş ile enfekte olan bir insana rastlanmadığı bildirilmişti.

Kuş gribi 2005-2008 yılları arasında da ortaya çıkmıştır. Ocak 2021'de kuş gribinin 8 bölgede görüldüğü Fransa'da 2 milyona yakın ördek hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla öldürüldü.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *