ANASAYFA arrow right Dünya

Rusya ve Belarus'tan NATO'ya çıkışlar

Rusya ve Belarus'tan NATO'ya çıkışlar
YAYINLAMA: 01 Aralık 2021 / 20.39
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2021 / 20.39
NATO dışişleri bakanları toplantısına Rusya ile yaşanan gerginlik damgasını vururken Belarus'tan gerginliği tırmandırıcı bir açıklama geldi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, NATO'nun Almanya'da konuşlu Amerikan nükleer başlıklarını Doğu Avrupa ülkelerine taşıması durumunda Belarus'un da Rusya'dan nükleer destek isteyeceğini söyledi.

Almanya'da yeni hükümetin Amerikan nükleer başlıklarını istememesi durumunda Amerikan silahlarının Doğu Avrupa'ya taşınması olasılığıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Lukaşenko, Rus nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Lukaşenko, Rus medyasına verdiği demeçte, bu durumda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 1991'de Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında Belarus'tan çekilen nükleer silahları geri göndermeye çağıracağını kaydetti.

Lukaşenko, Belarus'un Sovyet döneminden kalma gerekli askeri altyapıyı titizlikle muhafaza ettiğini de sözlerine ekledi.

"Kırım Rus toprağı"

Lukaşenko, ilk kez Kırım Yarımadası'nın Rus toprağı olduğunu söylemesiyle de dikkat çekti. Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım, Batılı ülkelerce Ukrayna'nın parçası olarak görülüyor. Lukaşenko, Kırım'ı kısa süre içinde ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Diğer yandan bugün Riga'da düzenlenen dışişleri bakanları toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesi konusunda son dönemde artan endişelere işaret ederek "En kötüsüne hazırlıklı olmalıyız" dedi.

NOT: Ukrayna, Belarus yakınlarındaki kuzey sınırına Rusya'nın 90 bin askerlik yığınak yaptığını iddia etmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta yaptığı açıklamada Ukrayna istihbaratının Rusya destekli bir darbe planını ifşa ettiğini bildirmişti.

Riga'da konuşan Stoltenberg, konuyla ilgili olarak "Bir istila olasılığının yüzde 20 mi yüzde 80 mi olduğunu tartışabilirsiniz. Sorun değil. En kötüsüne hazırlıklı olmamız gerekiyor" diye konuştu.

Rusya'nın niyetleri konusunda kesinlik bulunmadığını, niyetlerin değişip evrilebileceğini kaydeden Stoltenberg, Kırım'ın işgaline atıfla "Bunu daha önce yaptılar" dedi.

Rusya, Moskova yanlısı Ukrayna hükümetinin kitle gösterileri sonucu devrilmesinin ardından 2014'te Kırım'ı ilhak etmişti.

İlhakın ardından Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı milisler ayaklanmıştı. Ukrayna ve Batılı ülkeler Rusya'yı ayrılıkçıları silahlandırmak ve bölgeye savaşçılar göndermekle suçluyor. Rusya ise suçlamaları reddediyor.

Aynı saatlerde Putin konuştu

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun askeri altyapısını Ukrayna'da genişletmesinin Rusya için "kırmızı çizgi" olduğunu belirterek, "Ukrayna'ya saldırı sistemleri yerleştirilse Moskova'ya uçuş süresi 7 dakika olur. Bu tür tehditlerin yaratılması kırmızı çizgidir ama umarım durum buraya varmaz." dedi.

Putin, başkent Moskova'da düzenlenen "Rusya Çağırıyor" adlı etkinlikteki konuşmasında, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı hazırlığında olduğuna yönelik iddiaları değerlendirdi.

Rusya'nın 2021'in başında da Ukrayna'ya saldırı hazırlığında olduğuna yönelik iddialarda bulunulduğunu anımsatan Putin, "Ancak herhangi bir saldırı olmadı.

NATO ile geçmişte neredeyse müttefiktik ancak tüm ricalarımıza rağmen sınırlarımıza doğru genişlemeye devam ettiler" şeklinde konuştu.

"Bu bizim için tehdittir"

Polonya ve Romanya'ya fırlatma rampalarının konuşlandırıldığına işaret eden Putin, "Bu bizim için tehdittir" dedi.

NATO'nun Ukrayna'ya da benzer sistemleri yerleştirilmesinin Rusya için sorun teşkil edeceğini vurgulayan Putin, şunları söyledi:

"Ukrayna'ya saldırı sistemleri yerleştirilse Moskova'ya uçuş süresi 7 dakika olur. Eğer hipersonik silahlar yerleştirilirse uçuş süresi 5 dakika olur. Biz de bizi bu şekilde tehdit edenlere karşı bir şey geliştirilmeliyiz."

Rusya'nın da hipersonik füze geliştirdiğine değinen Putin, "Bu tür tehditlerin yaratılması kırmızı çizgidir ama umarım durum buraya varmaz. Dünya toplumu için sağduyu ve sorumluluk duygusunun hakim olacağını umuyorum" vurgusu da yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *