ANASAYFA arrow right Güncel

Rusya ve ABD en kısa zamanda stratejik istikrarla ilgili görüşmelere başlamalı

Rusya ve ABD en kısa zamanda stratejik istikrarla ilgili görüşmelere başlamalı
YAYINLAMA: 17 Haziran 2021 / 17.54
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2021 / 17.54
Rusya ile ABD liderlerinin dün Cenevre’de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki ülkenin mümkün olan en kısa zamanda stratejik istikrar ve silah kontrolü konusunda müzakerelere başlanması gerektiğini anladığını ifade etti.

Eho Moskvı radyosunda konuşan Peskov, Cenevre’deki zirvenin sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Silahların azaltılması konusunun çok fazla uzmanla çalışılması gereken bir mesele olduğunu belirten Peskov, “Mümkün olan en kısa zamanda stratejik istikrar ve silah kontrolü yönünde masaya oturulması gerektiğine dair bir anlayış var” dedi.

‘Suriye’de Rus ve ABD’li askerler arasındaki diyalog desteklenmeli’

Görüşmede Suriye’deki durumun ele alındığını belirten Peskov, “İlişkilerimizdeki çok zorlu döneme rağmen, her halükarda askerlerimiz arasında bir diyaloğun sürdürüldüğü ve sürdürülmeye de devam ettiği vurgusu yapıldı” dedi.

Bunun çatışmaların önlenmesi bakımından çok önemli olduğunu kaydeden Peskov, konuyla ilgili başka ayrıntı vermedi. Peskov, Afganistan’daki durumun da ele alındığını ifade etti.

‘Büyükelçi Antonov’un, yakın zamanda ABD’ye dönmesi bekleniyor’

Liderlerin zirvedeki kararının ardından Rusya ve ABD büyükelçilerinin görev yerlerine dönüp dönmediğine ilişkin soru karşısında Peskov, “Henüz değil. Galiba önümüzdeki günlerde gidecek” dedi.

‘Belarus konusunda fikir ayrılıkları vardı’

Peskov, “Doğal olarak Belarus konusunda fikir ayrılıkları vardı, ancak Belarus hiçbir şekilde Cenevre zirvesinin gündemindeki öncelikli konular arasında değildi. Belarus konusu ABD tarafından, herkesin de pekala bildiği tutum üzerinden gündeme getirildi” dedi.

NATO konusunda da fikir ayrılıkları yaşandığını belirten Peskov, “Bu konuya derinlemesine inilmedi, ancak İttifak’ın amacı ve oynadığı rol konusunda farklı görüşlere sahibiz” açıklamasını yaptı.

‘Mahkumların takas edilmesi olasılığı konusunda bir tarih yok’

Peskov, zirvede iki ülke arasında olası mahkum takası ile ilgili belirli tarih ve isimlerin konuşulmadığını söyledi.

Konuyla ilgili devlet düzeyinde çerçeve niteliğinde görüşmelerin olduğunu belirten Peskov, “Sonrasında çok, çok zorlu çalışmalar başlayacaktır” dedi.

Olası takasla ilgili herhangi bir zaman sınırının görüşülüp görüşülmediği sorusunu da yanıtlayan Peskov, “Hayır, bu konuda bir son tarih söz konusu olamaz” açıklamasını yaptı.

Takasla ilgili belirli isimlerden söz edilip edilmediği de sorulan Peskov, “Kimse listeyi gözden geçirmekle ilgilenmedi. Liderler usülen çerçeve niteliğinde, kavramsal bir konuşma yapar. Konu ele alındı, bunu Devlet Başkanı Putin de basın toplantısında teyit etti”  dedi.

'ABD’den Navalnıy’ın takası ihtimali ile ilgili bir teklif gelmedi’

Rus blogger Aleksey Navalnıy’ın olası takasıyla ilgili bir şey konuşulmadığını, böyle bir teklifte bulunulmadığını belirten Peskov, blogger’ın takas listesine alınması ihtimaliyle ilgili soruya karşılık şunları söyledi:

“Eğer birden Navalnıy’ın ABD vatandaşı olduğu ve istihbaratta çalıştığı ortaya çıkar, ABD’liler tarafından resmi olarak bu teyit edilirse… Aksi takdirde, sanmıyorum.”

‘Ukrayna derinlemesine konuşulmadı’

Peskov, “Ukrayna konusu derinlemesine konuşulmadı” dedi. Rusya’nın Ukrayna’nın NATO’ya girmesiyle ilgili konuyu yakından takip ettiğini belirten Peskov, “Bu gerçekten de bizim için devlet başkanımızın birçok kez sözünü ettiği ‘kırmızı çizgi’dir” dedi.

‘Siber güvenlik konusunda uzman düzeyinde görüşme mekanizması kurulması üzerinde uzlaşıldı’

Zirvede siber güvenlikle ilgili bir anlaşmaya varılmadığını belirten Peskov, bu konuda görüşülmesi gerektiğinin belirtildiğini, uzman düzeyinde diyalog mekanizmasının başlatılması üzerinde uzlaşıldığını kaydetti.

Rusya’dan ABD’ye karşı siber saldırıların gerçekleştirildiği iddialarına ilişkin bir kanıt sunulup sunulmadığı sorusunu yanıtlayan Peskov, “Kanıt sunmak liderlerin işi değil. Zirveden önce de zirve sırasında da kimsenin Rusya hükümetini suçlamadığı vurgulandı, Rusya tarafına karşı bir suçlama dile getirilmedi. ABD’lilere göre, bu saldırıların bazı unsurları bir şekilde Rusya çıkışlı olabilir, yani Amerikalıların iddiasına göre, birileri olabilir” dedi.

Putin’in de ABD’de de dahil başka ülkelerden gerçekleştirilen siber saldırılarla ilgili verilerden bahsettiğini belirten Peskov, bunun ABD yönetiminin olanlarla bir alakası olduğu anlamına gelmediğini kaydetti.

'Yeni bir görüşme planı yok'

Peskov, liderler arasında yeni bir görüşme gerçekleştirilmesi konusunun konuşulmadığını belirtti.

Bir sonraki zirvenin ne zaman gerçekleşebileceği sorusunu yanıtlayan Peskov, “Belli değil. Gerektiği takdirde liderler kolayca telefonda görüşüyor” dedi ve yeni bir zirve konusunda bir planın olmadığını ifade etti.

Peskov, yıl sonuna kadar başka bir zirve olup olmayacağı olasılığıyla ilgili, pandemiden dolayı kimsenin bireysel görüşmeler bakımından uzun vadeli plan yapmadığını vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *