ANASAYFA arrow right Güncel

Rusya NATO temsilciliğini askıya alacağını açıkladı

Rusya NATO temsilciliğini askıya alacağını açıkladı
YAYINLAMA: 19 Ekim 2021 / 15.58
GÜNCELLEME: 19 Ekim 2021 / 15.58
Rusya, NATO nezdindeki temsilciliğinin faaliyetlerini askıya alacağını ve Moskova'daki NATO irtibat bürosunun kapatılacağını açıkladı. NATO, geçen hafta 8 Rusyalı diplomatın akreditasyonlarını iptal etmişti.

Rusya, Brüksel'deki NATO temsilcilğinin faaliyetlerini 1 Kasım itibarıyla askıya alacağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu adımın NATO'nun geçen hafta sekiz Rusyalı diplomatın akreditasyonunu iptal edilmesine yanıt olarak atıldığını belirtti. Ayrıca NATO'nun Moskova'daki irtibat bürosu ile enformasyon merkezlerinin de 1 Kasım itibarıyla kapatılacağını bildirdi.

NATO ise bu haberler üzerine Rusya'nın temsilciliklerini askıya aldığına ilişkin herhangi bir teyit olmadığını ama Lavrov'un yorumlarını dikkate aldıklarını ifade etti.

“Büyükelçilik ile bağlantıya geçebilirler”

Bakan Lavrov NATO ile Moskova arasındaki temasın büyükelçilik aracılığıyla yürütülebileceğini belirterek şunları söyledi:

“NATO'nun kasıtlı adımlarının sonucu olarak fiilen temel diplomatik çalışmalar için dahi koşullara sahip değiliz

"NATO'nun eylemlerine yanıt olarak, askeri ataşenin çalışmaları dahil olmak üzere NATO nezdindeki daimi temsilciliğimizin faaliyetlerini muhtemelen 1 Kasım'dan itibaren askıya alıyoruz. Ya da birkaç gün daha zaman alabilir.

“NATO'nun eşit diyaloğa da iş birliğine de ilgisi yok. NATO üyelerinin acil bir işi olursa bu konularla ilgili Belçika'daki Büyükelçimiz ile bağlantıya geçebilirler.”

Almanya'dan açıklama

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rusya'nın bu kararını "tedirgin edici bulduklarını" söyledi. Maas, "Esef verici olmanın da ötesinde, Moskova'nın bu kararı ilişkilere ciddi anlamda zarar verecek" dedi.

Kriz Kırım'ın ilhakıyla başlamıştı

NATO ile Rusya arasındaki ilişkiler son yıllarda, Soğuk Savaş sonrasının en gergin döneminden geçiyor. Rusya NATO'yu sınırları yakınında provokatif eylemlerde bulunmakla suçlarken, NATO da Rusya'ya Kırım'ın işgaliyle uluslararası hukuku hiçe sayma ve NATO üyelerinin güvenliğini tehdit etme suçlamasında bulunuyor.

NATO, 2014 yılında Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhak etmesi sonrası Rusya ile fiili iş birliğini askıya almış, ancak üst düzey görüşmeler ve ordular arasındaki askeri iş birliği için kanalları açık tutmuştu. İttifak ile Rusya arasında diyalog platformu işlevi gören NATO-Rusya Konseyi de o zamandan bu yana çok ender toplanmıştı.

NATO, 6 Ekim'de yaptığı açıklamada Rusya'nın NATO temsilciliğinde görev yapan 8 yetkilinin "gizli istihbarat subayı" olarak çalıştıklarını belirterek akreditasyonlarını iptal etmiş, ayrıca temsilcilikte çalışan Rusyalı yetkili sayısını 20'den 10'a indirme kararı almıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus diplomatların NATO içinde klasik casusluk faaliyetinde mi bulunduğu, yoksa sadece istihbarat görevlisi olarak deklare edilmemiş mi olduğu konusunda bilgi vermemişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *