ANASAYFA arrow right Siyaset

Rusya ile NATO arasında çatışma riski bulunuyor

Rusya ile NATO arasında çatışma riski bulunuyor
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2021 / 15.41
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2021 / 15.41
Bulgar General Valentin Tsankov, Karadeniz'deki durumu İkinci Dünya Savaşı öncesinde Sov-yet-Alman sınırında yaşananlara benzetti ve Rusya ile NATO arasında çatışma riski bulundu-ğu konusunda uyardı.

Tuğgeneral Valentin Tsankov, Bulgar dir.bg sitesine verdiği demeçte Karadeniz'deki durumu İkinci Dünya Savaşı öncesinde Sovyet-Alman sınırında yaşananlara benzetti ve Rusya ile NATO arasında çatışma riski bulunduğu konusunda uyardı. Karadeniz’in NATO ülkeleri ile Rusya silahlı kuvvetleri arasında doğrudan temas noktası haline geldiğine dikkat çeken Tsankov, bölgede sürekli olarak tatbikatlar yapıldığını, bunun tarafların uygulamada gerçek savaş operasyonları deneyimi kazanmalarını sağladığını vurguladı.

NATO’nun bir süredir Karadeniz’de sürdürdüğü Deniz Esintisi tatbikatını değerlendiren Tsankov, tatbikatın şimdiye kadar görülmemiş boyutları ile birlikte Rusya’nın bu bölgedeki hakimiyetine dikkat çekti.

Tatbikatın Kırım kıyılarının yakınında yapıldığını ve manevralara Ukraynalı askerlerin de katıldığını dile getiren Tsankov, “Ukrayna, Kırım’ı kendi toprağı olarak görüyor, ancak bölge ‘de fakto’ ve birleşme referandumundan sonra kendi yasalarına göre ‘de jure’ Rusya'ya ait” diye konuştu.

Bulgar general, Rusya'nın sınırlarını koruduğu için tatbikatlara karşı olduğunu ve başka herhangi bir ülkenin de aynı şeyi yapacağını vurguladı.

İttifakın Karadeniz stratejisinin önemli bir bölümünü ‘Kırım'ın ilhakının tanınmadığının bir göstergesi’ olarak tanımlayan Tsankov, “Bu, NATO üyesi ülkelerin siyasi bir kararıdır ve uygulamada Karadeniz'e erişimi olmayan ülkelerin gemilerinin, özellikle de ABD gemilerinin sürekli ve artan mevcudiyeti ile yansıyor” ifadelerini kullandı.

Washington’un bu şekilde Rusya’ya baskı yapmaya çalıştığını söyleyen Tsankov, Moskova'nın ise Amerikalıların bu davranışını, kendi askeri potansiyelini güçlendirerek yanıt verilmesi gereken bir tehdit olarak algıladığını ifade etti.

'Savaş başlatmanın en basit yolu'

Tuğgeneral Tsankov, “İlişkilerin kötüleşmesi, gerilimin artması ve tarafların sürekli tetiği çekmeye hazır olması da bu durumdan kaynaklanıyor. İnsanlık, sıradan insanlar muhtemelen savaş başlatma riskinin ne kadar büyük olduğunun farkında bile değildir” vurgusunu yaptı.

Bölgedeki durumun Sovyetler Birliği ve Almanya'nın ortak sınırı olduğu 1939-1941'deki duruma çok benzediğini vurgulayan Tsankov, “Bu, savaş başlatmanın en basit yolu” diye konuştu.

Kiev'in NATO ‘küresel ortağı’ statüsünü kazanmasının, İttifakın ordu birliklerinin Rusya sınırına kalıcı olarak konuşlandırılmasına yol açabileceğini de vurgulayan Tsankov, “Şimdi Ukrayna (istese de istemese de) tampon görevi yapıyor, elbette ki tarafsız da değil” ifadelerini kullandı.

ABD ve NATO, toplamda 32 ülkeden 32 savaş gemisi, 40 hava aracı ve 5 bin askerle Karadeniz’de Deniz Esintisi (See Breeze) tatbikatına devam ediyor. 28 Haziran’da başlayan tatbikat cumartesi günü sona erecek.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *