ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rüşvet vermeden iş yaptıramıyoruz

Rüşvet vermeden iş yaptıramıyoruz
YAYINLAMA: 21 Ekim 2020 / 15.38
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2020 / 15.38
Rüşvette ikinci olmamız vatandaşı şaşırtmadı

Türkiye Ekonomik Kalkınma Sosyal Etütler Vakfı’nın bin 250 şirketle görüşerek ortaya çıkardığı gerçek, tüyler ürpertici. Türkiye’de son yıllarda yapılan en kapsamlı araştırmaya göre, 10 yıl önce rüşvet ve yolsuzlukta 8. sırada olan Türkiye’nin ikinci sıraya yükselmesi vatandaşı şaşırtmadı.

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Harun Özalp (esnaf), "Türkiye'de rüşvet vermeden hiçbir iş yapılmıyor. Ben bir esnafım ve sürekli resmi dairelerde işim oluyor. Bir işi yaptırmak için oradan oraya beni koşturuyorlar. Günlerce oyalıyorlar. Devlet memurlarının çoğu rüşvet alıyor.

Özellikle trafik polisleri yüksek meblağda ceza söylüyor ki kendisine rüşvet verilerek sorun çözümlensin. Benim işyerim çok işlek bir caddede değil. Fakat bana mal getiren firmaların araçları geldiği zaman trafik memurları hemen geliyor ve ceza kesmeye kalkışıyor. Sonra da para olmasa da ürünlerden alıp gidiyorlar. Bu kadar rezalet olamaz” dedi.

Türkiye'deki resmi kurumlarda rüşvet vermeden iş yaptırmanın imkansız olduğunu söyleyen Ufuk Türkoğlu (Bakkal) şöyle dkonuştu: “Rüşvetsiz iş yapan kurum yok. Bunun önüne geçilmesi lazım. Benim bakkal dükkanım var. Bazen Kıbrıs'a gidip geliyorum. Oradan gelirken çay, sigara getiriyorum.

Gümrüklerde getirdiğim malın bir kısmına gümrük memurları tarafından el konuluyor. Bu ürünlerin geçişinin yasak olduğunu, geçiremeyeceğimi söylüyorlar. Daha sonra da dalga geçer gibi bu valiz çok ağır, biraz hafifletelim diye bir kısmını alarak beni geçiriyorlar. Yeni yetişen nesil de bu kötüleri örnek alıyor ve gün geçtikçe daha kötüye gidiyoruz.

Türkiye'de hemen tüm devlet dairelerinde rüşvet alındığını hatırlatan Hüseyin Doğan isimli bir öğrenci de aynı şeyden yakınarak, “Bir vatandaşın ola ki devlet dairesine işi düşe vay haline. Görevli memur ya da yetkili her kimse bize yardım edecekleri yerde zorluk çıkanyorlar. Elimizde evrak bizi masa masa gezdiriyorlar. Ama rüşvet verdiğin zaman işini süratle yapıyorlar. Özellikle trafikte sorunlar daha büyük. Otomobili durdurduktan zaman akta gelmeyen sorun yazarak çok yüksek ücret çıkanyorlar. Daha sonra da bilmem şu kadar ver de git diyorlar. Rüşvet ver, istersen git arabayı yolun ortasına park et, sorun olmuyor” diye konuştu.

Ersin Tebir (elektronik eşya satıcısı), rüşvet konusuna değinirken,“Özellikle Maliye memurlan tarafından çok sorun çıkanlıyor. Gerek daireye gittiğimiz zaman, gerekse onların denetim için geldiklerinde rüşvet vermemiz için ellerinden geleni yapıyorlar. Hiçbir eksiğimiz olmasa da varmış gibi gösteriyorlar. Ben bir yılda defalarca devlet dairesine gittim. Ama her seferinde de mağazamı bırakıp gidiyorum. Bir işlemi yapmak için saatlerce, hatta günlerce uğraşıyorum. İşlerimi hızlandırmak için mutlaka o dairedeki memurlan görmem lazım. Yani rüşvetini vermezsem işim uzar da uzar. Sonuçta yine ben mağdur olacağım. Bu nedenle işimin erken bitmesi için rüşvet vermek zorunda kalıyorum" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *