ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Russel: “Toplum trafik konusuna sahip çıkmalı”

Russel: “Toplum trafik konusuna sahip çıkmalı”
YAYINLAMA: 04 Aralık 2020 / 13.32
GÜNCELLEME: 04 Aralık 2020 / 13.32
Trafik kazalarının Türkiye dahil tüm dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden birini oluşturduğunu belirten gönüllü Trafik Elçisi Marry Russel, trafik kazalarıyla bağlantılı ölüm ve yaralanmalarla yüksek maddi hasarları azaltmak için çözüm üretmek amacıyla toplumun bu konuya sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

 

Rotary Kulübü’nün davetlisi olarak Gaziantep'e gelen Florida Trafik Elçisi Marry Russel, trafik emniyet eğitim parkı, Büyükşehir ve Şahinbey Belediyesi ile Emniyet Müdürlüğünü ziyaret etti. Marry Russel, akşam Tuğcan Oteli Anadolu Seminer Salonunda, Alleben Rotary Kulübü tarafından düzenlenen trafik güvenliği seminerine konuşmacı olarak katıldı.

Russel, Rotary kulüplerin bu projenin Gaziantep’in yanı sıra tüm illerde organize edilmesinde lider rolü üstleneceğini bildirdi. Russel, çok etkili olduğu kanıtlanmış bir modelin tanıtımı için Türkiye'deki yol güvenlik konularının tekrar gündeme gelmesi için geldiğini anlattı. Russel, daha önce bir acil hemşiresi olduğunu belirterek,

"Ben motorlu kazalardan sonra insanları kabul eden bölümdeydim. Trafik kazaları, tüm dünyada ölümlerin ve sakat kalmaların en önemli nedenlerinden biridir. Türkiye'deki kazalar Amerika'dakinden farklı değil" diye konuştu.

Russel, insanların kazadan canlı kurtulduklarında onun etkisinden uzun süre kurtulamadıklarını belirtirken, kazaların çok büyük maliyetlere de neden olduğunu söyleyerek, "Ekonomik maliyet, tedavi masraftan, sigorta, rehabilitasyon, maddi hasar, cenaze masrafları, işyerinde maliyet, işgücü kaybı, ailede işlerin aksaması, hukuk ve mahkeme masrafları gibi birçok masraflar çıkmaktadır. Amerika'da motorlu araç kazalarının getirdiği en büyük maliyet, hukuk ve mahkeme masraflarıdır. Kaza nedenlerine baktığımızda, alkolün ön planda olduğunu görürüz. Bazen insanlar, hayvanları ve marketlerden aldıkları şeyleri bile bağlarken, çocuklarını bağlamazlar" dedi.

Safe Communities Projesi’nin özellikleri hakkında bilgi veren Russel, "Projeye her kesimden kuruluş ve kişilerin katılması, toplumun bilgilendirilmesi lazım. Çözüm gayretlerinin koordine edilmesi, özelliklerin belirlenmesi ve çözümlerin veri tabanına göre belirlenmesidir. Bu tür projelere tüm kesimleri dahil etmek gerekir" dedi. Russel, tedbirlerin alınarak kazalarda ölümlerin ve yaralanmaların asgari seviyeye düşürülebileceğini söyleyerek

"Halk trafik konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmeli. Mühendislik ve teknoloji önemleri söz konusu olacak. Kurallara uyulması ve bu kurallara uyulmaya zorlanması, teşviklerin ön plana çıkarılması lazım. Kemer takılması konusu çok önemlidir. Kemer takarak ölümcül kazalar önlenebilir. Özellikle son yıllarda üretilen hava yastıklı araçlarda, mutlaka kemer takılmalıdır. Ben bir kazaya şahit oldum. O kazada, 5 yaşında bir çocuk kaza anında hava yastığı çarpması sonucu hayatını kaybetti. Amerika'da kaza anında kemer takıp kurtulanlara ödüller veriliyor" şeklinde konuştu.

Her toplumun kendine özgü bir kimliği olduğunu belirten Russel, kazalardaki yüksek risk nedenlerinin de tespit edilebileceğini belirterek, "Örneğin, en tehlikeli kavşakları belirleyip o konuyla ilgili bir şeyler yapmak istersiniz. Kazaya yol açan nedenleri bulup, çözüm yollan arayabilirsiniz. Her yıl, yeni çocuklar dünyaya gelmekte, yeni araç kullananlar olmaktadır. Ben bu projenin ne kadar çabuk hayata geçirilirse, o kadar başarılı olacağına inanıyorum. Ayrıca, böyle projelere tüm kesimlerin katılımı sağlanmalıdır. Bizim ülkemizde toplumsal girişimler çok büyük yarar sağladı" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *