ANASAYFA arrow right Güncel

Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçlarına ilişkin uyarı yapılacak

YAYINLAMA: 29 Ocak 2023 / 18.51
GÜNCELLEME: 29 Ocak 2023 / 18.51
ABD Hazine Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Brian Nelson'ın gelecek hafta Türkiye'ye geleceği duyuruldu. Nelson yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçlarına ilişkin uyarıda bulunacak.

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımlar konusundaki en üst düzey yetkilisi Brian Nelson, Ukrayna savaşının ardından yaptırım listesine alınan Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçlarına ilişkin uyarıda bulunmak üzere gelecek hafta Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne bir ziyaret gerçekleştirecek. Reuters haber ajansının özel haberine göre Nelson ziyaretlerinde yaptırım listesindeki Rus şirketleriyle ticaret yapılmasına devam edilmesi halinde Türkiye ve BAE'deki söz konusu kişi ve grupların ABD pazarında iş yapma hakkını kaybedebileceği uyarısında bulunacak.

29 Ocak- 3 Şubat arasında, Türkiye, Umman ve BAE'ye gidecek olan Biran Nelson, ABD'nin Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı görevini yürütüyor. Reuters'a konuşan Hazine Bakanlığı sözcüsü "Müsamahakar yargı bölgelerinde faaliyet gösteren bireyler ve kurumlar, yaptırım uygulanan kuruluşlarla iş yapmaları veya uygun durum tespiti yapmamaları nedeniyle potansiyel olarak ABD pazarlarına erişimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya" dedi. Nelson Ankara ve İstanbul'daki görüşmelerini 2-3 Şubat'ta gerçekleştirecek.

Reuters'a konuşan sözcü, ABD'li yetkilinin şirket ve bankaları olası çift kullanımlı teknoloji transferlerine ilişkin işlemlerden kaçınmaları için uyaracağını söyledi. ABD, söz konusu teknolojilerin bu yolla Rus ordusu tarafından kullanılabilmesine imkân tanınmasından endişe ediyor. Çift kullanımlı ürünlerin hem ticari hem de askeri uygulamaları olabiliyor. Bölgeyi ziyareti sırasında ayrıca Nelson, ABD Hazine Bakanlığı'nın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlardan ve ihracat kontrollerinden kaçınma girişimlerini bastırma çabalarını, İran'ın bölgedeki "istikrarsızlaştırıcı" olarak nitelenen faaliyetini, ekonomik büyümeyi baltalayan yasadışı finans risklerini ve yabancı yatırımı da görüşecek.

ABD Hazine Bakanlığı geçen yıl ekim ayında da Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili uyarıda bulunmak için Türkiye'ye terörün finansmanından sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı Elizabeth Rosenberg ile ABD Dışişleri Bakanlığı'nın terörle mücadeleden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Erik Woodhouse'u göndermişti. Ayrıca ABD Hazine Bakanlığı geçen yıl Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ne (TÜSİAD) Türk şirketlerinin yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamalarına yönelik bir uyarı mektubu göndermişti.

Ziyaret, Ankara'nın ABD'den istediği F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye verilmesi için Kongre'den izin çıkmaması ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının Ankara tarafından önlenmesi nedeniyle ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde gerçekleşecek. Türkiye, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini" kınasa da ve Kiev'e SİHA tedarik ederek destek verse de Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına katılmamıştı. Ancak Ankara söz konusu uluslararası yaptırımların arkasından dolanmayacağı sözünü de vermişti.

Washington ayrıca, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının delinmesinden de endişeli. ABD Hazine Bakanlığı geçen ay Türk iş insanı Sıtkı Ayan ve şirketlerini İran Devrim Muhafızları yararına petrol satışı gerçekleştirilmesi ve para aklanmasına yardım ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *