ANASAYFA arrow right Yaşam

Rum Yetimhanesi’nin restorasyonu için ilk adım atıldı

Rum Yetimhanesi’nin restorasyonu için ilk adım atıldı
YAYINLAMA: 02 Ekim 2020 / 17.17
GÜNCELLEME: 02 Ekim 2020 / 17.17
Kırk sekiz yıldır metruk halde bulunan Büyükada Rum Yetimhanesi’nin restore edilmesi için ilk adım atıldı. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan Büyükada Rum Yetimhanesi’nin kapısına 1964 yılında kilit vuruldu. Yapı 6 bin Rum çocuğa ev sahipliği yapmıştı.

Fransız Mimar Alexander Vallaury tarafından 1898'de otel olarak inşa edilen "Prinkipo Palas" oteli, ruhsat verilmemesi üzerine 1900'lerin başında bir Rum tarafından satın alındı. Yetimhane olarak kullanılması şartıyla Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağışlanan yapı . İstanbul Rum Ortodoks Patrikliği’nin başvurusu sonucu 2010’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı sonucu geri alınmıştı.

Europa Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası Büyükada Rum Yetimhanesini, 2018 yılında “Avrupa'nın tehlike altındaki kültürel miras alanları" listesine aldı.

Patrikhane yetimhanenin restore edilmesi için ilkj çalışmaları başlattı. Yetimhanenin çizim rölevesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) iştiraki BİMTAŞ’ın yapacağı öğrenilirken, tarihi yapıda drone ve lazer tarama gibi uzaktan algılama metotları kullanılarak dijital belgeleme çalışmaları yapıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *