ANASAYFA arrow right Sağlık

"Risk grupları zatürre aşısı olmalı"

"Risk grupları zatürre aşısı olmalı"
YAYINLAMA: 12 Kasım 2020 / 14.31
GÜNCELLEME: 12 Kasım 2020 / 15.39
Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "Gerekli aşılar yapılırsa hastaların yaşamını riske eden ya da hastalıkların ağırlaşmasına neden olan zatürrelerin azalacağını biliyoruz" dedi.

Zatürre, Türkiye'de en çok öldüren hastalıklar arasında ilk üç sırada yer alıyor. Özellikle 65 yaş üzerinde bağışıklık düşüyor. Yaşlanma nedeniyle de zatürreye yatkınlık artıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü nedeniyle yaptığı açıklama yaptı.

Kılınç, "Virüs enfeksiyonları zatürre yapan mikropların daha kolay zatürre yapması için akciğeri hazır hale getiriyorlar Bu mikroplara karşı yapılmış aşılar var. Bu aşılar yapıldığında yarıdan fazlasının olmasını engelleyebiliyor. Risk gruplarında yapıldığında zatürre riskini yarı yarıya azaltabiliyor" dedi.

"Zatürre aşısını bir kez yapmak yeterli"

Kronik hastaların ya da 65 yaş yurttaşların hem grip hem zatürre aşısı olması gerektiğini söyleyen Kılınç, şöyle devam etti:

"Zatürre aşısı, devletin Aile Sağlığı Merkezleri'nde ve aşı polikliniği olan kurumlarda 65 yaş üstündeki tüm bireylere ve krononik hastalığı olan vatandaşlara ücretsiz yapılır ve yaşam boyu koruyuculuğu olan bir aşıdır.

Zatürre aşısını bir kez yapmak yeterli oluyor. Ama grip aşısını her yıl tekrarlamak gerekiyor. Gerekli aşılar yapılırsa hastaların yaşamını riske eden ya da hastalıkların ağırlaşmasına neden olan zatürrelerin azalacağını biliyoruz.

Kronik hastalığa sahip kişiler veya sağlıklı 65 yaş üstü kişilere zatürre aşısı yapılmışsa Covid-19 geçirdiklerinde bakteriye bağlı zatürre gelişme riski azalabilir."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *