ANASAYFA arrow right Sağlık

Risk grubundaki 10 hastadan 9’u grip aşısına ulaşamayacak

Risk grubundaki 10 hastadan 9’u grip aşısına ulaşamayacak
YAYINLAMA: 23 Ekim 2020 / 20.51
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2020 / 21.45
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, stoklardaki grip aşısının talebi karşılamayacağını söyledi. Konuya ilişkin konuşan Sarıalioğlu, “Aşı olması gereken yaklaşık 20-25 milyon kişi fakat Türkiye’ye gelecek olan aşı miktarı toplam 1 milyon 300 bin. Bu talebi, ihtiyacı karşılamayacak. Risk grubundaki 10 hastadan 9’u grip aşısına ulaşamayacak” dedi.

Grip aşıları Türkiye’ye sınırlı sayıda geldi. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, yüksek risk grubunda bulunan ve grip aşısı olacak kişiler E-Nabız üzerinden sorgulama yapmaları gerekiyor. E-Nabız sistemi üzerinde grip aşısı yaptırmaya uygun olanlar, aşıyı 72.64 lira karşılığında eczanelerden temin edebilecek. Grip aşısının sınırlı sayıda olması tartışmaları beraberinde getirdi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu da konuyu Sözcü'den Batuhan Serim'e değerlendirdi.

“Gelen aşı talebi karşılamayacak”

Bugüne kadar ‘risk grubu' diye tanımlanan; 65 yaş üstü olanların, herhangi bir kronik rahatsızlığı olan çocuklar ve gebelerin grip aşısı olması önerilen kişiler olduğunu belirten Sarıalioğlu, “Bu vatandaşlarımıza baktığımızda yaklaşık 20-25 milyon kişi aşı olması gereken, bilim insanlarının önerdiği. Fakat gelen aşı çok çok az. Bu talebi, ihtiyacı karşılamayacak. Onun üzerine Bakanlık, ‘risk gurubu' diye tanımlanan bu 20-25 milyon kişilik grubun içinden öncelikli risk gruplarını seçti. Yani daha acil olanları seçti” diye konuştu.

“Aşı olmadıkları takdirde gribe yakalanma ihtimalleri artacak”

Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği yeni kriterlerle birlikte yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin grip aşısı olacağını ifade eden Sarıalioğlu, “Dolayısıyla geri kalan ‘risk gurubu' içindeki kişiler aşı olamayacak. Aşı olamadıkları takdirde gribe yakalanma ihtimalleri, aşı olmaları durumuna göre daha yüksek ihtimal olacak. Ve griple birlikte, gribe yakalandığı durumda da olası bir Covid'e yakalanma durumunda bu hastalığı çok daha ağır geçirecekler” açıklamasında bulundu.

“Risk grubundaki 10 hastadan 9'u grip aşısına ulaşamayacak”

“Risk grubundaki 10 hastadan 9'u grip aşısına ulaşamayacak” diyen Sarıalioğlu, bunun sebebinin aşı yetersizliği ve ona bağlı olarak Bakanlığın belirlediği kriterler olduğunu söyledi. Sarıalioğlu, aşının talebi karşılamadığını, talebin çok çok altında olduğunu vurguladı.

“Türkiye'ye gelecek toplam aşı miktarı 1 milyon 300 bin”

Grip aşısı getirtilmesi için firmayla sürekli görüşme halinde olduklarını ifade eden Sarıalioğlu, “1 milyon 300 bin toplam Türkiye'ye gelecek olan aşı miktarı. Ve ilk partide 400-450 bin aralığında aşı geldi. Şu anda depolarda olan aşılar bunlar. Geri kalanı, 900 bin daha gelecek yaklaşık, o da 3 parti halinde Türkiye'ye gelecek. Aralık ayı başına kadar tamamı gelmiş olacak. Planlama bu şekilde” bilgisini verdi.

“Üstünde çalışmalar olduğunu biliyoruz”

Aşılara yenisinin ekleneceğine dair Bakanlığın çalışma yaptığını belirten Sarıalioğlu, “Ama bir sonuca vardılar mı, yeni aşı sözleşmesi yapabildiler mi, getirtebilecekler mi o konuda bize bir bilgi verilmedi. Bilmiyoruz. Şu anda net bilgi olarak 1 milyon 300 bin aşı var. Onun üstünde çalışmalar olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Covid'e karşı aldığımız tedbirler gribe karşı da etkili olur”

Sarıalioğlu, “Grip aşısı olamayan vatandaşların ne gibi önlemler alması gerekiyor?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Tıpkı Covid'e karşı aldığımız tedbirler. Gribe karşı da aynı tedbirleri zaten devam ettiriyoruz. Covid'e karşı aldığımız tedbirleri devam ettirdiğimiz takdirde bu gribe karşı da etkili olur. Maske takmamız grip virüsünü de engelleyecek, mesafeyi korumamız, hijyene dikkat etmemiz… Bunlar gribe karşı da alınan önlemlerdir. Farklı bir önleme gerek yok. Bu önlemlere çok dikkat etmelerini öneriyoruz vatandaşlarımıza.”

“Hiç grip aşısı olmayı düşünmeyenler bile aşı olmak için bir çaba içindeler”

Grip aşısının koruyuculuk anlamında çok önemli olduğunu ama Covid-19'a karşı bir tedbir olmadığına değinen Sarıalioğlu, “Bunu da vatandaşlarımız yanlış değerlendiriyorlar. Bugüne kadar hiç grip aşısı olmayı düşünmeyen insanlar bile grip aşısı olmak için bir çaba içindeler. Bunun çok da doğru olmadığını düşünüyoruz biz. Önemli olan Covid'e karşı alınan önlemleri sıkı sıkıya uygulamak. Zaten bizi gripten de koruyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“Aile hekimlerine ve eczacılara baskı yapmamalarını rica ediyoruz”

“Grip aşısı için diyoruz ya, '10 hastadan 9'u ulaşamayacak'; burada vatandaşlardan da bir talebimiz var aslında” diyen Sarıalioğlu, açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı:

“Vatandaşlarımız şu anda kriterlere uymadığı için, kendilerine aşı yazma hakkı elde edemedikleri için hem aile hekimlerine baskı yapıyorlar kendilerine reçete yazdırmak için, hem de eczanemize gelip bizlere baskı yapıyorlar, ‘bana ne olur bir aşı bulun' diye. Burada ne aile hekiminin ne eczacının bir inisiyatif kullanması mümkün değil. Bakanlığın planladığı şekilde bu aşılar dağıtılmak zorunda. Burada ricamız: hem aile hekimlerine hem eczacılarına baskı yapmasınlar. Çünkü burada başka bir endişemiz var; şiddete gidebilir bu olay. O yüzden bu konuda da vatandaşlarımızın anlayışlı olmasını istiyoruz. Bizlere baskı yapmamalarını istiyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *