ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rektörlerin sekiz yıl saltanatı bitiyor…

Rektörlerin sekiz yıl saltanatı bitiyor…
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2022 / 13.50
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2022 / 13.50
Hükümetin son şeklini verdi Yükseköğretim kurulu yasa taslağı yasalaşırsa, rektörler yalnızca bir dönem, yani dört yıl süreyle görev yapacak. Bu süreyi dolduranlar görevden ayrılacak. Tasarı yasalaşırsa, iki dönemden beri Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüten Hüseyin Filiz de görevden ayrılan rektörler arasında yer alacak.

En fazla bir dönem

Taslağa göre, Yükseköğretim kurulu üyeleri de en fazla bir dönem seçilecek. Rektörler kadrolu öğretim görevlilerince kadrolu profesörler arasından dört yıllığına seçilecek. Böylece mevcut birçok rektörün görevi sona erecek. İkinci dönem görev süresi sona erecek olan Hüseyin Filiz de tasarının yasalaşması halinde görev süresini tamamlamış sayılacak.

Rektörler kadrolaşıyor

Taslağın, kadrolu elemanı 50’nin altında olan üniversitelilerin rektörlerinin Başbakan tarafından atanmasını gerektiren madde, iktidarın verseler üzerinde baskı kurmaya çalışması şekilde değerlendirilerek eleştirilirken, rektörlerin yalnızca bir dönem seçilmesi şart olumlu karşılandı. İki dönem seçilme hakkını yanlış uygulamaları neden olduğu hatırlatılarak, rektörler ikinci dönemi de garanti altına almak için göreve gelir gelmez hızla kadrolaşmaya başlıyorlar ve yardımcı doçentleri oy deposu olarak kullanıp, ikinci kez kendilerine yeniden seçti diyorlar denildi.

Gaziantep Üniversitesine de kadro yığıldı

Yasanın rektörlere yalnızca bir dönem seçilme şartı getirmesine memnuniyetle karşıladığını söyleyen öğretim üyeleri, yükseköğretim kurumundan habersiz böyle bir taslak hazırlanmasını ve 50’den az öğretim üyesi olan üniversitelerin rektörlerinin atama yoluyla getirilmesini yanlış bulduklarını söylerken, Gaziantep Üniversitesi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: yasanın şu anda en tasvip edilmeyen maddesi rektörlere bir dönem seçilme hakkı verilmesi. Çünkü üniversitelerde çok değerli bilim adamları var. Bunlardan isteyene yönetim görevi yapma şansı tanınmalı. Oysa mevcut yasaya göre bir kişilik dört seçilince hemen ikinci dönemi garanti etmek için kolları sıvadığını vurgulayarak, Gaziantep Üniversitesi rektörü Hüseyin Filiz de birinci dönemin hemen ardından kadrolaşmaya gitti. Çevre illerden kendisine yakın adamları getirip yardımcı doçent kadrosu ile üniversiteye yerleştirdi ve ikinci dönemde seçildi. Bu uygulama son derece yanlış ve haksızlık dedi.

Üniversiteler öncülük etmeli

Üniversitelerin demokratik uygulamalar konusunda daha duyarlı davranması gerektiğini vurgulayan öğretim üyeleri, bir kişi neden sekiz yıl görev yapsın? Yönetici olarak göreve talip olan tüm profesörlere seçilme hakkı tanınarak bir dönem kendini göstermesine fırsat verilmeli. Oysa mevcut rektörlere bir dönem daha seçilme hakkı verseniz hiçbiri itiraz etmez. Kadrolaşma yüzünden Gaziantep Üniversitesi’nden bir çok öğretim görevlisi başka kentlere gitmek zorunda kaldı, bir kısmı da resmen sindirildi diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *