ANASAYFA arrow right Ekonomi

Rekoltenin yüksek açıklanması fiyatların düşmesine neden oldu

Rekoltenin yüksek açıklanması fiyatların düşmesine neden oldu
YAYINLAMA: 22 Eylül 2020 / 21.27
GÜNCELLEME: 22 Eylül 2020 / 21.39
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, fıstık fiyatlarının üreticiyi mutlu etmediğini söyledi

Rekoltenin yüksek açıklanmasının çiftçiye büyük darbe vurduğunu ve fiyatların aşağı düşmesine neden olduğu tespitini yapan Sakar, “fıstık rekoltesinin yüksek olmasına karşın fiyatları hayal kırıklığı yaşattı” dedi.

Sakar, “Çiftçilerimiz bu sene fıstık rekoltesi yüksek diye seviniyordu, ama fiyatların düşük olması hayal kırıklığına neden oldu. Şu anda yaş kırmızı kabuklunun kilosu 22 liraya, kuru kırmızı kabuklu 40 liraya, kavlağın kilosu ise 52 liraya kadar çıktı, fakat bu fiyatlar bile çiftçilerimizi mutlu etmiyor” şeklinde konuştu

Fiyatlar istenilen seviyede olmayınca tüm hayaller suya düşüyor

Başkan Sakar, bu sene fıstığın var yılı olduğunu hatırlatırken, “Bu sene ki fıstığın hasadı üç yılın ortalamasıdır. Çünkü geçen yıl fıstık yoktu, bu sene var, önümüzdeki yıl yine yok. O nedenle fiyatların buna göre belirlenmesi gerekiyordu. Fıstık rekoltesinin yüksek olmasına karşın fiyatların istenilen düzeyde olmaması üreticilerimizi derinden üzmüştür. Çünkü üretici bir yıl boyunca yağmur, kar kış demeden tüm bakımlarını titiz bir şekilde yapıyor. Kimisi borcunu ödemek için kimisi kızını ya da oğlunu evlendirmek için umutlarını fıstığa bağlamış, fakat fiyatlar istenilen seviyede olmayınca tüm hayalleri suya düşüyor” ifadelerini kullandı.

Devletin fıstık fiyatlarına taban fiyat açıklaması artık şart oldu

“Boz fıstık hasadı bitti, şimdi yaş kırmızı kabuklu fıstığın hasadı yapılıyor ve 22 liradan alıcı buluyor” diyen Sakar, “Onun dışında kuru kırmızı kabuklunun fiyatı 40 liraya, kavlağın kilosu ise 52 liraya kadar yükseldi, sevindirici bir durum ama yeterli değil. Çünkü bu aralıktaki fiyatlar üreticimizi kurtarmıyor, dolayısıyla devletimizin fıstık fiyatlarına taban fiyat açıklaması artık şart olmuştur” şeklinde açıklamada bulundu. 

Vakit kaybetmeden birlik veya kooperatif kurulmalı

Fıstık fiyatlarına devletin el atması, vakit kaybetmeden birlik veya kooperatifin kurulmasının elzem olduğunun altını çizen Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasına şu cümlelerle devam etti: “Çiftçilerimiz fıstığını veya başka ürününü götürmesi için bir alternatifinin olması gerekiyor. Bu ya kooperatif ya da birliktir. Eskiden üreticilerimiz, tüccarın verdiği fiyatı beğenmediğinde ürününü Güneydoğu Birliğe satıyordu. Çünkü bu kurum üretici için bir alternatifti. Ne zaman ki bu kurumlar kapatıldı, o zaman çiftçi tüccarın, stokçunun veya karaborsacının kucağına atıldı. Dolayısıyla devletimizin birlik veya kooperatifin kurulması için harekete geçmesi gerekmektedir. Ziraat Odaları olarak bu konuda elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *