ANASAYFA arrow right Ekonomi

Rekoltede yüzde 20 artış bekleniyor

Rekoltede yüzde 20 artış bekleniyor
YAYINLAMA: 05 Mayıs 2020 / 21.43
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2020 / 14.36
Hububatta hasat zamanı yaklaşırken, yağışların iyi olması çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bu sene yağışların iyi olduğunu dile getiren çiftçi, hububatta yüksek rekolte bekliyor

Bu seneki yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ve hububattaki rekolteyi yüzde 15-20 arttıracağını belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Rekolteyi artıracak olan Nisan yağmurlarıdır. Eskiden Nisan ayının sonunda yağışı hayal edemezken, bu seneki yağışlar çiftçilerimizi mutlu etti ve hububat rekoltemizin geçen yıla oranla yüzde 15-20 artacağını düşünüyoruz” dedi.

Ziraat Mühendisleri sahada çalışıyor

Yağışların fazla olmasının hastalıkları da beraberinde getirdiği tespitini yapan Başkan Çolak, “Ziraat Mühendislerimiz, şu anda buğday ve arpada ‘Pas’ hastalığı denilen hastalık ile mücadele için sahada çiftçilerimizin yanında ve ‘Pas’ hastalığı konusunda uyarıyoruz. Çünkü bu hastalığa zamanında müdahale edilmezse ürüne yüzde 60 zarar verir, yok eder. Dolayısıyla mühendislerimiz sahada bu hastalığın ürünlere zarar vermemesi için mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.

Hububat rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 15-20 artacak

Çolak, bu seneki hububat rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 15-20 artacağını kaydederken, Şahinbey İlçesi’nde metrekareye 565 kilogram yağış düştüğünün altını çizdi. “Geçen yıl 278 bin ton buğday, 62 bin ton arpa, 9 bin ton kırmızı mercimek, 15 bin ton nohut rekoltesi elde ederken, bu sene 300 bin ton buğday, 70 bin ton arpa, 13 bin ton kırmızı mercimek, 18 bin ton civarında da nohut rekoltesi bekliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Şahinbey Zirai ilaç bayisi çiftçilere hizmet vermeye devam ediyor

Zirai ilaçlama konusuna değinen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçilerin ihtiyaç dışı ilaç kullandığına dikkat çekerken, konuşmasına şöyle devam etti: “Çiftçiye bir ilaç lazım iken 4-5 çeşit ilaç veriliyor. Hem çiftçinin parası gidiyor hem de ürünü zehirlenmiş oluyor. Bunların önüne geçebilmek için şehrimizde ilk ve tek olarak Şahinbey Ziraat Odası’nın bünyesinde iktisadi ve işletme kurarak Zirai İlaç Bayisi açtık ve bir aydan beri hizmet vermektedir. Geçen hafta çiftçilerimizin yüzde 90’ı ‘Pas’ ilacını, mercimekte ki ‘Yeşil Kurt’ ilacını attı. Şu anda fıstıkta ‘Zeng’ ve bağlarda külleme ilaçlama dönemidir. Önümüzdeki haftada ise buğdayımızın düşmanı olan ‘Kımıl’ ilacı atılacak.”

Bu fiyatlar çiftçilerimizi memnun etti

Hububatın taban fiyatlarının açıklandığını ifade eden Başkan Çolak, “Hasat başlamazdan önce taban fiyatlarının açıklanması çok iyi oldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; sert ekmeklik buğdayın kilosu bin 350 liradan bin 650 liraya, arpa kilogramı bin 100 liradan bin 270 liraya yükseltildiğini açıkladı. Kırmızı mercimeğin taban fiyatı 3 bin 500 lira iken yeşil mercimeğin taban fiyatı 3 bin 200, nohutun taban fiyatı 3 bin 350 lira konuldu. Bu fiyatlarda çiftçilerimizi memnun etti” diye açıklama yaptı. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *