ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rekoltede altın yıl ama üreticinin yüzü gülmüyor

Rekoltede altın yıl ama üreticinin yüzü gülmüyor
YAYINLAMA: 01 Ocak 2023 / 16.14
GÜNCELLEME: 01 Ocak 2023 / 16.14
Zengin toprak sahipleri toplanan fıstığı kurutarak depolara kaldırıyor ve ürünün para edeceği zamanı bekliyor.

Tüm geliri fıstığa bağlı olan küçük üreticinin ise beklemeye zerre kadar tahammülü yok. O dalından koparır koparmaz soluğu halde alıyor ve bir yıl boyunca emek verdiği ürünün kilosunu 1 milyon TL’ye veriyor.

Bölgemizdeki antepfıstığı üreticisinin eline bu yıl 150 trilyon geçecek, bu para katma değerlerle yarım katrilyonu bulacak.

100.000 ton civarında rekolte tahmini yapılıyor

Antepfıstığında hem ürün yılı olması, hem de yağışlı geçen kış mevsimi ve genç ağaçların ürün vermeye başlaması nedeniyle bölge rekoltesinin 100.000 ton civarında olması bekleniyor. Ancak, rekoltenin yüksek olması üreticiyi mutlu etmeye yetmiyor. Çünkü fıstık fiyatları tam anlamıyla yerlerde sürünüyor.

Bölgedeki ağaç sayısı bilinmiyor

Gaziantep’te yıllar önce bir antepfıstığı araştırma merkezi kurulduğu halde, kaç tane fıstık ağacı olduğu ve her ağacın ortalama veriminin ne olacağı konusunda araştırma yapılmadığı için sağlıklı bir yıllık net rekolte tahmini yapılamıyor.

Üreticinin cebine 150 trilyon girecek

Fıstık bahçelerinde, kadın-erkek, çocuk-yaşlı, tüm aile bireyleri sabahtan akşama kadar ya fıstık topluyor ya fıstık ayıklıyor ya da fıstık seriyor. Toprak ana, yıl boyunca verilen emeğin karşılığını vermiş, ürün bol. Ancak ürünün müşterisi toprak ana kadar cömert değil.

Bölgemizdeki çeşitli kurum ve kuruluşlar arasında yaptığımız araştırmada, rekoltenin 100.000 tonun altında olmadığı anlaşıldı. Çiftçinin ürettiği yaş fıstığın kilosunu ortalama 1 milyon ile 1 milyon 500 bin TL arasında satıldığı göz önüne alındığında, üreticinin cebine 150 trilyon TL girecek. Kurutulmuş fıstığın kilosu ortalama 2.3-2.5 milyon, kavrulmuş tuzlu fıstığın ise 4-5 milyona alıcı bulduğu biliniyor. Ancak, talebe göre bu fiyat daha yukarı çekilebilecek.

Üreticiden ucuza alınan antepfıstığı marketlerde fahiş fiyatla satılıyor

Öte yandan emekli bir ürün olan fıstığın fiyatının karpuz ve kabak çekirdeği ile fındığın bile altında kalması üreticiyi hem üzüyor, hem kızdırıyor. Üreticiden ucuza alınmasına rağmen marketlerde pahalı bir çerez olarak satılan fıstığın sürümü azalıyor.

Bölgenin dünya pazarındaki yeri sürekli küçülüyor

Aynı zamanda fıstığın dünyada tüketimi sabit kalırken, İran ve Amerika gibi rakip ülkelerin fıstık ağacı sayılarını sürekli artırması ve daha randımanlı üretim yapmaları nedeniyle bölgemizin dünya pazarına sunduğu ürün miktarı sürekli azalırken, ülkemize sızan İran fıstığı da fiyatta istikrar sağlanmasını önlüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *