ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rekabette, rakibin gücü ve kalitesini bilmek gerek

Rekabette, rakibin gücü ve kalitesini bilmek gerek
YAYINLAMA: 17 Şubat 2021 / 13.27
GÜNCELLEME: 17 Şubat 2021 / 13.27
İşletme yönteminin temel görevlerinden birinin işletmeyi, kaynakları ve hedefleri ile tutarlı, sağlam rekabet temelleri oturtacak güvenli yolları bulmak olduğu ifade edildi.

Milli Prodüktivite Merkezi Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Kutlu Çakır, bir işletmenin faaliyet safhasının neresinde bulunursa bulunsun, her şeyden önce rakipleri karşısında hangi alanlarda güçlü, hangi alanlarda zayıf olduğunu bilmesi gerektiğini ifade etti.

Çakır, “Çünkü işletme yöneticisinin görevlerinden biri de, işletmesinin rakipler karşısındaki zayıf yönlerini örtmek, güçlü yönlerini kullanarak pazarda rakiplerine göre daha elverişli pazar sağlamaktadır. Başarılı bir rekabet analizi ise, aşağıdaki altı temel sorunun cevaplandırılmasını gerektirir. Bunlar; rakipler kimlerdir, rakipler hangi stratejilere sahiplerdir, rakiplerin hedef ve amaçlan nelerdir, rakiplerin güçlü ve zayıf oldukları alanlar hangileridir, onların tepkileri nasıldır, dış çevre işlemeye neler sunmaktadır. Bugün, endüstrilerde görülen globalleşme, tüm işletmeleri iç ve dış pazarlarda rekabetle karşı karşıya getirmiştir” dedi.

Çakır, bu nedenle her işletmede sadece kendi stratejilerini, kaynak ve yetenekleri ile nereleri başarıp başarmayacağını değil, rakip işletmelerin stratejilerini ve onların da kaynak ve yetenekleri ile neleri başarıp başaramayacaklarını bilmek zorunda olduklarını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *