ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Reel sektör, temerrüt faizine boğduruluyor

Reel sektör, temerrüt faizine boğduruluyor
YAYINLAMA: 17 Temmuz 2020 / 19.51
GÜNCELLEME: 17 Temmuz 2020 / 19.51
Halk Bankası yöneticileri, krizden bu yana bankaların kıskacı altında hacizden başını kaldıramayan, nefes alamayan sanayici ve işadamlarının yaşadıklarını, bankayla olan sorunlarını dinledi.

2002 yılı sonunda mali sektörde bir numara olmayı hedeflediklerini ifade eden Halk Bankası Genel Müdürü Emel Çolakoğlu, esnaftan 202 trilyon alacaklarının bulunduğunu açıkladı. Sanayici ve işadamları da temerrüt faizine boğdurulan reel sektörün ödeme konusunda zamana ihtiyacının olduğunu vurguladı.

GSO’nun davetlisi olarak Gaziantep’e gelen Halk Bankası Genel Müdürü Emel Çabukoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Bahri Uğraş, sanayici ile bankalar arasında yaşanan sorunları dinlerken, bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulundu. Halk Bankası Genel Müdürü Emel Çabukoğlu Gaziantep halkını iletişimi seven, duygusal, ama menfaatlerini ön planda tutan insanlar diye tanımlarken, 31 Aralık’tan sonra da faizlerin yüzde 55 olarak devam edeceğini ve ödenme konusunda gerekli kolaylığı göstereceklerini belirtti.

Toplantıda sanayici ve esnafın sorunlarını dile getiren GSO Başkanı Nejat Koçer, kredileriyle Türkiye’de belli bir sanayi kesimini destekleyen Halk Bankası’nın 6 aydır kredileri keserek yatırımcıyı zor durumda bıraktığını belirtirken, “Türkiye’de yatırımcı kolay bulunmuyor. Özellikle döviz borçlarıyla ilgili olarak zamana ihtiyaç var. Yüzde 30’lara varan bir kur artışı söz konusu, hiç kimse bu süreç içinde bu vadelerle bu parayı ödeyemez. Reel sektöre bu vade tanınmalı. Normal üretimini sağlayamayan, ihracatını yapamayan birçok işletme günü gelen taksitleri istemeyerek aksatıyor. Bankalar bu konuda fırsat tanımalı” dedi.

GTO Başkanı Mehmet Aslan da toplantıda yaptığı konuşmada, Halk Bankası denilince KOBİ’ler ve esnafın akla geldiğini belirterek şunları söyledi: “Bu banka, Türkiye'deki küçük ve orta boy işletmelerin problemlerine çözüm amacıyla kurulmuştur. Fakat bu konuda yeterli mi değil mi, orası tartışılır. 6 aydır en çok zarar gören küçük ve orta boy işletmeler oldu. Ankara'da oturularak, halk temsilcileri dinlenmeden alınan kararların sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. Bu uygulama hala devam ediyor. KOBİ’lerle ve esnafla ilgili sorunlarda ilgili olarak bizimle daha iyi diyalog içinde olunmasını istiyorum. Bizim insanımız finans problemini hallettiği zaman diğer sorunlarını çok daha rahat hallediyor. Genelde ana sermayesini makinasına ve finansman bağlar.

İşletme sermayesi olmayan insanlar ya sıfıra inecek ya da kapatacak. Dolayısıyla çok yüksek faizli bankalara gider. Kaynağı doğru yönlendirmek istiyorsanız makina ve işletme kredisini eşitlemeye çalışın. Daha önce 15 milyarlık kredi kullanmışsa şimdiki kredi 35 milyar olduğu için 20 milyarı düşülüyor. Yanlış bir uygulama, ikinci kredisinde referans olunmalı ve en azından 100 milyarlık bir işletme sermayesi sunulmalıdır" şeklinde konuştu.

KOBİ kredileri konusunda esnaf ve sanayicinin, siyasetçiyi aracı olarak kullanmaya mecbur etmekten kurtarılması gerektiğini söyleyen OSB Başkanı Akifi Ekici, "Dosya bankaya verildiğinde üç günde, genel müdür de 13 günde cevap vermelidir. Yine bir başka önemli konu Türkiye'de ciddi kanayan bir yara var, bankacılık sisteminde doğan bir sorun kredi kartı sorunu. Bugün 150 milyon veya 300 milyon lira maaş alan devlet memuruna 500 milyon-1 milyarlık kredi açıp bu insanları böylesine yüklü bir borcun altına sokmak hoş değil. Çoğu insan bunun sıkıntısını en ağır şekilde yaşıyor.

Taksitini aksatanın dünyası başına yıkılıyor, temerrüt faizlerinden başlarını kaldıramaz durumdalar. Bu soruna bir çözüm bulunsun. Yine OSB’de daha aktif, tüm tahsilat işlerini yapabilecek bir şubeye ihtiyaç var. Halk Bankası bu konuda kendini yenileyebilir. Çünkü burada sadece TEDAŞ’ın aylık 10 trilyonluk tahsilatı var. Son zamanlarda şu bankanın teminat mektubunu alırız, bununkini almayız diye bankalar arasında bir sıkıntı başladı. Sanayici, işadamı bu durumda mağdur oluyor, bunun da çözümlenmesini, Halk Bankası olarak bu soruna duyarlı yaklaşılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *