ANASAYFA arrow right Ekonomi

Reel mi yoksa zoom ortamında mı büyüdük?

Reel mi yoksa zoom ortamında mı büyüdük?
YAYINLAMA: 29 Mayıs 2020 / 19.08
GÜNCELLEME: 29 Mayıs 2020 / 19.08
Türkiye'nin Covid-19'un etkisinin zayıf kaldığı ilk çeyrekteki yüzde 4,5'lik büyüme verisine kamu harcamalarındaki ve ithalattaki artış damgasını vurdu.

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. Ekonominin, coronavirus etkilerinin henüz tam olarak hissedilmediği ocak-mart döneminde yüzde 5,2 büyümesi bekleniyordu.

Açıklanan büyüme verisi Covid-19 etkilerini minimum düzeyde yansıtıyor. Türkiye'de 11 Mart’ta görülen ilk coronavirus vakasından sonra kademeli bir şekilde önlemler alınmaya başladı. Bu nedenle, ilk çeyreğin son 15 gününde virüsün sektörleri etkilemeye başladığı görüldü. Dolayısıyla Covid-19’un ilk çeyrek büyümesi üzerinde ciddi bir etkisi görülmüyor. Bu nedenle Türkiye'nin ilk çeyrek performansı diğer bazı ülkelere göre görece daha iyi durumda.

Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde henüz virüsün ekonomik etkilerinin çok zayıf olduğu bir dönemde, geçen yıldan gelen pozitif bir baz etkisinin de desteği ile yüzde 4,5 büyüdü.

Devletin nihai tüketim harcamaları, 2020 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 6,2 arttı. 

Mal ve hizmet ithalatı, 2020 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 22,1 arttı ihracatı ise yüzde 1,0 azaldı. Ekonomistler, kamunun yaptığı harcamaların ve ithalat artışının büyüme verisine etkisine işaret etti.

Öte yandan, TÜİK’in büyüme rakamlarını açıklamasının ardından, sosyal medyadan gelen, “Hocam, reel mi yoksa zoom ortamında mı büyüdük? İthalat mı yoksa ihracatla mı büyüdük? Üretimle mi yoksa tüketimle mi büyüdük?" sorusu dikkat çekti.

Peki ekonomistler büyüme rakamları için ne söylüyor? 

Ekonomist Mustafa Sönmez, büyüme rakamlarını beklediğinden az geldiğini belirterek, “Birinci çeyrek büyüme; yüzde 6 yerine yüzde 4,5. Demek ki pandemi ayı martta sert duruş oldu. İkinci çeyrekte yüzde 20'ye yakın küçülme kaçınılmaz” görüşünü ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *