ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rant sektörü güçlendiriliyor

Rant sektörü güçlendiriliyor
YAYINLAMA: 22 Şubat 2021 / 13.26
GÜNCELLEME: 22 Şubat 2021 / 13.26
Piyasadaki durgunluğun endişe verici olduğu vurgulandı

Son zamanlarda siyaset ve ekonomide baş gösteren belirsizlik, döviz ve faizde aşırı artışlar, tüm sektörler gibi inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor. Sezona rağmen halen beklenen haraketlilik ve kapasitede iş olmadığını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, 50 bin nüfusun geçimini kazandığı sektördeki durgunluğun endişe verici olduğuna dikkat çekti. Uygur, mevcut piyasanın rant ekonomisini güçlendirdiğini kaydetti.

Ülkede yatırım yapılmadığını, insanların parasını dövize yatırdığını hatırlatan Uygur, “Piyasadaki gelişmeler iç açıcı değil. Yarın ne olacağı belli değil. Bu durumda insanlar gayrimenkule yatırım yapmıyor. Zaten gayrimenkul alım-satım piyasası durgun. İnşaat sektörü iki yıldan bu yana durgun seyrediyor. Kış mevsiminde yüzde 20 kapasiteyle çalışan sektörde sezon olmasına rağmen yüzde 40 kapasiteye ancak ulaşabiliyor. Beklenen canlılık ve hareket yok. Müteahhitler, taşeronlar, işçiler, malzemeciler ve aileleri ile birlikte 50 bin nüfus ediyor” şeklinde konuştu.

İnşaat malzemelerinin fiyatının son bir yılda yüzde 80 arttığını ifade eden Uygur, “Dövizdeki artış inşaat malzemelerinde de artışa yol açıyor ve inşaatın maliyeti artıyor. Maliyet artınca insanlar parasını inşaat yerine, dövize veya faize yatırıyor. Ne istihdam, ne üretim, ne de ekonomide canlılık oluyor. İşsizlik daha da artıyor. Rant sektörü giderek güçleniyor. Yaşanan belirsizlik rantçıların işine yarıyor. Rant sektörünün hiç kimseye faydası yok.

Devletin bu sektöre prim vermemesi gerek. Sağlıklı, tutarlı ve kararlar hareket edilmeli. Spekülatif hareketlerin önüne geçilmeli” dedi. Serdar Uygur, piyasadaki belirsizlik nedeniyle inşaat yapan kalmadığını, hatta inşaatı yarım olanların bile piyasanın durulmasını beklediğini, bazı insanların ise parasını repoda değerlendirdiğini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *