ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Rant ekonomisi’ yeniden hortluyor 

‘Rant ekonomisi’ yeniden hortluyor 
YAYINLAMA: 24 Şubat 2021 / 13.33
GÜNCELLEME: 24 Şubat 2021 / 13.33

Piyasalardaki istikrarsızlığın yarattığı sıkıntı tüm sektörleri etkiliyor. Türkiye’nin resmen battığını ifade eden Halıcılar Odası 2. Başkanı Beşir Demircioğlu, hemen önlem alınarak piyasalara hakim olunması gerektiğini söyledi. Mevcut belirsizliğin rantçıların işine yaradığını savunan Demircioğlu tepkisini, “Bitirin artık şu rant olayını. Canımıza tak etti. Üreten, istihdam yaratan insanlara sahip çıkılsın. Batıyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Krizin atlatıldığı şeklindeki açıklamaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyleyen Demircioğlu, bankaların hiçbir şekilde yatırımcıya uygun ödemeli, düşük faizli kredi vermeye yanaşmadığını, verenlerin de 2-3 kat teminat istediğini vurguladı. Eximbank tarafından Gaziantep’te 65 firmaya kredi verildiğinin açıklandığını, ancak bu krediyi kimlerin kullandığını bilmediklerini belirten Demircioğlu, kredi alan firmaların açıklanmasını isterken sözlerine şöyle devam etti:

“Eximbank tarafından Gaziantep’te 65 firmaya 66 trilyon kredi kullandırılmış, bunlar hangi firmalarsa isimleri açıklansın. Asıl krediyi kullanması gereken KOBİ’lerdir. Bildiğim kadarıyla bunların içinde kredi alan yok. Krediyi alanlar rantçılar olsa gerek. Bazıları dağı taşı teminat gösterip trilyonlarca lira kredi alıyor. Diğer insanlar yatırım ve üretim yapıyor, işçi çalıştırıyor, devlete vergi veriyor, ama o alamıyor. Yıllık 10 bin dolar ihracatı olan firmaya eğer bu kredi verilmiyorsa kime veriliyor?

Döviz ve faizdeki tırmanış ile siyasetteki belirsizliğin iş dünyasını çileden çıkardığını söyleyen Demircioğlu, piyasalardaki güvensizliğin böyle devam etmesi halinde yatırım yapan kalmayacağını vurguladı. Demircioğlu, “Türkiye’de her şeyin çivisi çıkmış durumda. Kayıtlı çalışan insanlar adeta soyuluyor. Kayıtsız çalışanlar ise düğün bayram ediyor. Faiz ve tefecilik almış başını gidiyor. Rant ekonomisi güçleniyor, işsizlik ve aç insanların sayısı giderek artıyor.

Döviz bir günde yüzde 5 inip çıkıyor. Bu olacak iş değil. Avrupa’da ancak yılda bu kadar oynama olabiliyor. İnsanların yatırım yapacağı kalmadı. Güvensizlik piyasaları alt üst ediyor. Siyasiler bu durumu görmüyor mu, neden gerekeni yapmıyorlar? Bu kadar vurdumduymazlık olamaz. Türkiye resmen batıyor. Yatırımcı teknoloji satın alıyor, fakat daha mal Türkiye’ye gelmeden müthiş şekilde zarar ediyor. Çünkü döviz durmadan değişiyor. Böyle olunca insanlar nasıl makina alsın da yatırım yapsın. Rant ekonomisi yeniden hortluyor buna engel olunsun” dedi.

Borç alarak ekonominin düzelemeyeceğini savunan Demircioğlu, tüm gelirlerin faize gittiğine işaret ederek, yine de bir türlü açığın kapanamadığını söylerken, “Dilencilikle bu iş olmaz. Milli seferberlik ilan edilmeli. Herkes gücü oranında yardım etmeli. 2-3 Tane arabası olan birini devlete bağışlamalı. Ülkenin kurtuluşu IMF programında değil” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *