ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Rahatsız değil, memnun oluruz

Rahatsız değil, memnun oluruz
YAYINLAMA: 15 Ocak 2023 / 16.18
GÜNCELLEME: 15 Ocak 2023 / 16.18
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 183’e karşı 358 oyla Irak’a asker gönderilmesi için izin verdi.

Ancak kamuoyunda “gitsin mi, gitmesin mi?” tartışması bitmedi. Dün kentimizi ziyaret eden Irak’ın Musul Valisi Ganim Sultan Abdullah’a da Türk askerlerinin gitmesinin Irak halkı tarafından istenip istenmediği soruldu. Konuyu kısa cümlelerle geçiştiren Abdullah, “Malumunuz daha önce de konuştuğumuz gibi Iraklılar olarak Türkiye bize el uzatmaya geliyorsa bundan rahatsız değil, bilakis memnun oluruz” dedi.

Irak halkı Türk askerini istiyor

Abdullah, Gaziantepli ve Musullu sanayicileri bir araya getiren toplantıda yaptığı konuşmada, bir haftadan bu yana devam eden Türkiye gezisini ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla yaptıklarını ifade etti.

Gezi süresince kendilerine yardım eli uzatmaya hazır çok firma gördüklerini ifade eden Abdullah, “Irak’ın sınır tarafı Musul’dur. Musul’da Türkiye’ye en yakın ildir. Yakınlıktan doğan avantajı kullanmak durumundayız. Bir haftalık gezimizde bize elini uzatan pek çok firma gördük. Uzattığınız dostluk eli nedeniyle size minnettarız. Buradaki aksaklıklar giderildiği takdirde bugün olduğundan çok daha fazla ticaret yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Türkiye’nin Irak’a ve Irak’ın Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye ve Irak birbirlerini tamamlayan iki komşu ve dost ülkedir” diye konuştu.

Geçmişi değil bugünü ve geleceği düşünüyoruz

Abdullah, Gaziantep ticaret odasındaki konuşmasında geçmişi değil bugünü ve geleceği düşünerek hareket ettiklerini belirtirken, “Bu düşünce tarzı sizi de bizi de ileri götürür. Irak zengin doğal kaynaklara sahip ve bu kaynakların değerlendirilmesi için iki ülkenin iş birliği yapması şarttır. Irak ile Türkiye arasında geçmişten beri süregelen bir ticari ilişki vardır. Bu ilişkileri geliştirmek için buradayız” şeklinde açıklama yaptı.

Irak asker gönderme kararı hayırlı bir karar

GSO başkanı Nejat Koçer ise Gaziantep’in Irak’a en yakın sanayi metropol olduğunu, Irak’ın ihtiyaç duyduğu tüm ürünlerin üretildiğini ifade ederek, Gaziantep ile Irak arasında bugün olduğundan çok daha fazla hacimde ticaret yapılabileceğini vurguladı.

Irak’la ilişkilerin yalnızca ticari değil, her alanda en üst düzeye çıkarılması gerektiğine inandıklarını belirten Koçer, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dün alınan Irak’a asker gönderme kararı, dostumuz Irak halkının yaşadığı sıkıntılardan kurtarılmasına katkı sağlayacak hayırlı bir karardır. Bizler, savaş sonrasında Irak‘ın yeniden yapılandırılmasında sizin de desteğiniz ile en büyük katkı yapma çabası içerisinde olacağız” dedi.

Birleşmiş Milletlerin ambargosu en çok Gaziantep ve Irak’ı etkiledi

GTO başkanı Mehmet Aslan da Irak’a uygulanan birleşmiş milletler ambargosundan en fazla Irak halkı ile Gaziantep ve bölgesinin olumsuz etkilendiğini bildirdi. Irak’ın ihtiyaç duyduğu tüm malların hemen yanı başındaki Türkiye’de mevcut olduğuna dikkat çeken Aslan, “Irak ile Türkiye arasındaki ticaret ekonomik kaygılarla batılı ülkeler tarafından hep engellenmeye çalışıldı. Oysa Irak ne istiyorsa bizde var ve çok daha ucuz fiyattan satabiliriz. Biz, gelinen bu noktadan sonra da geçmişte olduğu gibi Irak halkının yaşadığı sıkıntının giderilmesine katkıda bulunmayı çok istiyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Irak’a asker gönderme kararı, Irak’ın kalkınması ve yeniden demokrasiye kavuşması, savaş sonrasında da ihtiyaçlarının giderilmesi açısından önemli ve doğru bir karardır. Türk askeri Irak’a, Irak halkına destek olmak için gidecektir” şeklinde açıklama yaptı.

Musul Valisi Galip Sultan Abdullah başkanlığında şehrimizi ziyaret eden Iraklı ticaret alım heyeti, Gaziantep sanayicileri ile buluştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *