ANASAYFA arrow right Eğitim

"Psikolojide açıköğretim olamaz"

"Psikolojide açıköğretim olamaz"
YAYINLAMA: 15 Temmuz 2020 / 18.04
GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2020 / 18.04
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde yeni akademik yılda Psikoloji Lisans Programı’nın açılacağı duyuruldu. Sosyal medyada akademisyenler, psikologlar ve öğrenciler duruma #psikolojideaçıköğretimolamaz hashtagiyle tepki gösterdi.

Türk Psikologlar Derneği (TPD), İstanbul Üniversitesi’nde yeni akademik yılda Psikoloji Lisans Programı’nın açılmasının planlanmasına tepki gösterdi. TPD, yaptıkları bir açıklamayayla ve #psikolojideaçıköğretimolamaz hashtagi ile seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Konuyla ilgili görüştüğümüz TPD Genel Başkanı Okan Cem Çırakoğlu ve klinik psikolog Dr. Serap Altekin de bu durumun kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

"Psikoloji, açıköğretim için uygun değil"

Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Okan Cem Çırakoğlu, süreci şöyle anlattı:

“Çok yakın bir zaman önce, İstanbul  Üniversitesi Psikoloji Lisans Programı’nın açık öğretim fakültesi altında eğitimin verileceğini duyurdu. Ve bu yıl öğrenci almak için YÖK ÖSYM kataloğunda da yer alacağını belitti. Bunun üzerine alanımızda çok ciddi bir tepki oluştu. Türkiye, psikoloji eğitiminin geneli itibarıyla uzaktan ve açıköğretim fakültesiyle verilmesi için uygun bir eğitim olmadığını düşünüyoruz.

"Bunun bizim tarafımızdan çok ciddi gerekçesi var. Biri, eğitimin kendisiyle ilgili. Psikoloji eğitimi herhangi bir alanın eğitimi gibi düşünemiyoruz biz. Çünkü verilen alan bilgisinin, bilimsel bilginin ötesinde bir sınıf etkileşimiyle birlikte öğrencilere bir tutum, bir etki anlayışı, bir kültürel kavrayış aktarmaya çalışıyoruz. Böyle düşünüldüğünde sadece ekran karşısında alınan bilginin psikoloji eğitimi için yeterli olmayacağını düşünüyoruz.

"Mevcut eğitim koşulları zaten sıkıntılı"

"Bir diğer gerekçe de yine benzer biçimde eğitimimiz sırasında kullandığımız ölçme değerlendirme araçlarının kullanımları, görüşme tekniklerinin uygulanması gibi böyle labaratuvar odaklı uygulamalarımız var. Bunlar da uzaktan ya da açıköğretimle yürütülecek şeyler değil. İşin bu çerçevede en acımasız yanlarından biri de şu: Bizim psikoloji eğitimlerimiz zaten Türkiye'de ciddi sıkıntıları olan bir eğitim. Yani yüksek kontenjanlar var, YÖK'ün denetlemesini ve hızlıca aşağı çekmesini istediğimiz kontenjanlar bunlar. Birçok üniversitede doktoralı öğretim elemanı yok. Mevcut eğitim koşullarımız bile bu kadar sıkıntılıyken, alanda çok fazla işsizimiz varken, istihdam yokken bir de üzerine açıköğretim fakültesiyle gelen, eğitiminden şüphe duyduğumuz, formasyonundan şüphe duyduğumuz bir insanın bu alana girmesi gerçekten çok ciddi bir sıkıntı olur ve bu kabul edilebilir bir şey değil.

"Verilen hizmetten hep endişe duyarız"

“Bir de bu insanların okullarını bitirdiğinde sundukları hizmetin alıcıları olan halkımız var. Yeterince iyi yetişmemiş, uygun bir müfredattan geçmemiş, uygun bir formasyon kazanamamış insanların verdikleri hizmetler konusunda da hep endişe duyarız. Niteliğinden şüphe duyarız. Mezunlar ve öğrenciler infial halinde, biz de sesimizi YÖK'e ve gerekli bakanlıklara ulaştırmaya çalışıyoruz. Ayrıca bunun için de her türlü yasal girişimi de yapmaya kararlıyız."

"Bu karar halk sağlığı için ciddi bir risktir"

Klinik psikolog Dr. Serap Altekin de psikoloji eğitiminin açıköğretim üzerinden olmasının asla kabul edilemeyeceğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Bu halk sağlığı için bir tehdittir. 4 yıllık psikoloji lisans eğitimi salt kitaplar ve kaynaklar üzerinden aktarılan kuramsal bilgiler ile sınırlı bir öğrenim değildir. Laboratuvarlar, deneyler, saha gözlemleri, stajlar, projeler, araştırmalar ve süpervizyon eşliğinde uygulamalar da içeren çok boyutlu bir eğitimdir. Hepsinden önemlisi o 4 yıllık eğitim ve öğrenim sürecinde, öğrenciler kıdemli birer akademisyen psikolog olan hocalarından bir nevi usta-çırak ilişkisi içinde çok şey alırlar. Kendine, insana, topluma, hayata ve tüm olaylara psikoloji biliminin perspektifinden bakabilmeyi öğrenirler. Etik değerlerin ve prensiplerin ne olduğunu öğrenmekle kalmaz, nedenini, rasyonelini ve anlamını içselleştirirler.

"Dünyada, toplumda, hayatta olan biten her şeyin psikoloji bölümünün derslerinde yeri vardır. Güncel olan her şey derslerde mutlaka tartışılır; kadına şiddet, çocuk istismarı, ayrımcılık, nefret söylemleri, depremler, kazalar, terör saldırıları, artan intihar vakaları, ekonomik ve politik krizler, pandemi her şey ama her şey derslerin bir parçası olur. İşte tüm bunlar psikoloji eğitiminin ve öğreniminin kalbidir; açıköğretimin bunu karşılaması mümkün değildir. Bu halk sağlığı için ciddi bir risktir, tehdittir."

TPD: "Uzaktan psikolog yetiştirelemez"

Öte yandan TPD'nin yazılı açıklamasında da şunları vurguladı:

"Bilindiği üzere 'psikolog' unvanı kazandıran psikoloji lisans derecesi, kuramsal ve uygulamalı ders içeriklerinin yanı sıra gözlem, gözetim ve deney ortamlarının kesin gerekliliği ile geliştirilen müfredat kapsamında edinilebilmektedir. Bu minvalde daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından da önerilmiş olan açıköğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir.

"Örgün psikoloji lisans eğitimindeki kontenjan, öğretim elemanı sayı ve yetkinliği, ders içerikleri, destekleyici ve vazgeçilmez fiziki ve bilimsel altyapı unsurları ile öğrenim çıktıları konusunda iyileştirme ve standardizasyon gerekliliği kapsamında Aralık 2019'da Psikoloji Lisans Eğitiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı düzenleyen Türk Psikologlar Derneği Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilmiş bir akreditasyon kurumu olmasının verdiği sorumluluğu da taşıyan bir sivil toplum örgütü olarak uzaktan psikolog yetiştirilemeyeceği gibi yüksek lisans programlarının da alanı koruyacak yönde tasarlanıp uygulanması gerekliliğini bir kez daha hassasiyetle ifade ederiz."

Alınan kararla ilgili insanlar sosyal medyadan #psikolojideaçıköğretimolamaz hashtagiyle tepki gösterdi.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *