ANASAYFA arrow right Dünya

Protestolar kazandı, İrlanda'da kürtajı yasallaştıran tasarı parlamentodan geçti

Protestolar kazandı, İrlanda'da kürtajı yasallaştıran tasarı parlamentodan geçti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
İrlanda'da 12 haftaya kadar kürtajı yasallaştıran yasa tasarısı parlamentodan geçti. Perşembe günü 9 saatlik oturumda ta
İrlanda'da 12 haftaya kadar kürtajı yasallaştıran yasa tasarısı parlamentodan geçti. Perşembe günü 9 saatlik oturumda tartışılan yasa tasarısı akşam saatlerinde kabul edilerek parlamentodan geçti.
"Hamileliğin Sonlandırılmasının Düzenlemesi Yasa Tasarısı" 12 haftaya kadar talep üzerine ya da kadının fiziksel/psikolojik risk altında olması, fetüsün ölüm tehlikesi gibi durumlarda kürtaj hizmetlerinin sağlanacağını güvence altına alıyor.
Ocak 2019'da yürürlüğe giriyor
Yasa 2019 yılının Ocak ayında yürürlüğe girecek.
İrlanda'da 25 Mayıs 2018'de yapılan referandumda halkın yüzde 66.4'ü kürtaj yasağının yumuşatılmasına "Evet" oyu vermişti.
Hareketin sembolü Savita olmuştu
Yasa tasarısının geçmesini takiben söz alan Senatör Catherine Noone, 6 yıl önce kürtaj başvurusu reddedildikten sonra hayatını kaybeden ve yasal kürtaj hareketinin sembolü haline gelen Savita Halappanavar'ı hatırlattı ve bu zaferin devasa bir değişim olduğunu söyledi.
14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu
İrlanda Anayasası'nın 8. Değişiklik Maddesi'ne göre kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Bu nedenle 35 yıldır kürtajın kaldırılması için kampanyalar yürütülüyordu.
İrlanda'da kadınların yıllar süren mücadelesi kazandı. 12 haftaya kadar kürtajı yasallaştıran yasa tasarısı parlamentodan geçti. On binlerce kadın, parlamento binası önünde kararı kutladı.
Cumhurbaşkanı: Mücadele
eden azınlığa teşekkür ediyorum
İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins yayımladığı yazılı açıklamada, "35 yıl boyunca bir ulusu değiştirmeye çalışan, kalpleri ve akılları değiştirmeye çalışan kampanyacılara teşekkür etmek istiyorum" dedi.
Higgings ayrıca "Çoğunluk için umursamamak daha kolayken, burada mücadeleyi yürüten azınlığa teşekkür etmek istiyorum" ifadesini kullandı.
Referandumda kürtaj yasağının kalkmasını destekleyen Başbakan Leo Varadkar ise "İrlandalı kadınlar için tarihi bir gün. Destek veren herkese teşekkürler" dedi.
İrlanda'da kürtajın yasallaşması ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında kürtajı tamamen yasaklayan tek ülke Malta kaldı.bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *