ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Promosyon da fayda etmedi…

Promosyon da fayda etmedi…
YAYINLAMA: 18 Ekim 2022 / 18.06
GÜNCELLEME: 18 Ekim 2022 / 18.06
Akaryakıt sektöründe satışlar geçen yıla oranla %40 oranında düştü.

Son bir yıl içerisinde akaryakıt 18.5, kalyak %23, LPG %13.3 oranında zamlandı. Peşin alışverişlerde büyük azalma olurken, kredi kartıyla akaryakıt satışlarında %30 artış oldu. Halkın alım gücü düştüğü için deposunu dolduran kalmadı. Yaşanan durgunluğa promosyonlu satışlarda çare olmadı. Yaklaşık 1.5 aydan bu yana akaryakıta zam yapılmazken, korsan kaçak mazot satanların haksız rekabet yarattığına dikkat çekildi.

Kredi kartıyla akaryakıt satışı arttı

Akaryakıt satışlarında büyük bir azalma olduğunu söyleyen Erim Kısacık, litre bazında satışlarda %40’a varan düşüş olduğunu, halkın alım gücünün giderek zayıfladığını vurgularken, “Şubat krizinden bu yana sektörde %40 daralma oldu. Satışlar durdu. Müşterinin önemli bir bölümü kredi kartıyla benzin ya da LPG alıyor. Geçen yıl kredi kartıyla alışveriş yapanların sayısı %15 civarındayken, bu yıl %25-30’lara yükseldi. Peşin alanlar ise 20-25 milyon liralık alıyor, deposunu dolduran kalmadı. İnsanların parası yok” dedi. Kısacık, bayilerin çoğunda deterjan, kazı kazan, çekilişli otomobil gibi promosyonlar olduğunu, ancak bunun bile satışları arttırmaya yetmediğini kaydetti.

Kaçak mazot satışlarına el konulsun

Satışların azlığının yanı sıra korsan olarak kentin değişik yerlerinde faaliyet gösterenlerinde kaçak mazot satarak haksız rekabet yarattığını dile getiren Kısacık, “Kaçak mazot satanların denetimi yetersiz, mühürlenen yerler denetim elemanları ayrıldıktan sonra yeniden faaliyete devam ediyor veya tankı başka yere taşıyor. Aslında bu mazotu denetim elemanları alıp bir akaryakıt dağıtım firmasının deposuna yediemin olarak teslim etse, kaçak mazot satışına kimse cesaret edemez. Bunları taşımak için devletin resmi kurumlarında tanker var, olmasa bile hangi bayiden isteseler herkes yardımcı olur. Denetimin sağlıklı yapılması gerek. Üstelik rastgele yerlerde akaryakıt satılması can ve mal güvenliği açısından da çok tehlikeli” diye konuştu.

Herkes kendi öz sermayesi ile çalışmaya başladı

Mehmet Durdu Yetkinşekerci de sektörün krizde olduğunu dile getirirken, son 1.5 aydan bu yana zam yapılması hatta zaman zaman düşüş olmasının piyasa açısından olumlu olduğunu söyledi. Satışların çok kötü olmadığını, ancak çok iyi de olmadığını belirten Yetkinşekerci, “Evet bir kriz var, bundan biz de nasibimizi alıyoruz. Yüzde20‘lere varan bir düşüş oldu. Fakat zam olmaması insanların lehine. Hatta son zamanlarda nakliye ücretlerinin düşmesi ilerisi için bir istikrar vaad ediyor. Önceden gidiş ayrı, geliş ücreti ayrı hesaplanırdı. Yüzde yirmilik düşüşün bir diğer nedeni ise Türkiye’deki soygundan kaynaklıydı. Çalıp çırpmalar çok olurdu. Onlar gitti, şimdi herkes kendi öz sermayesi ile çalışıyor” dedi.

Özel araçla trafiğe çıkanların sayısı azaldı

Mecbur kalmadıkça hiç kimsenin özel aracıyla trafiğe çıkmadığını belirten Murat Kutlar da, “Halkın alım gücü yok. İnsanların çoğu toplu taşıma aracını kullanıyor. Çünkü akaryakıt çok pahalı. Bugün bir insan Adana’ya gitmiş olsa bir depo benzin 100 milyon, bunu herkes vermez. Dolayısı ile otobüste işini görmeye çalışıyor. Bazıları mecbur kaldığı için bu parayı verip gidebiliyor. Yalnız bizim sektörde değil, diğer mesleklerde de insanların işi kırık, piyasa durgun” dedi. Kutlar, satışlarda düşme olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *