ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Projesiz yol, vurgun ve soygun demektir 

Projesiz yol, vurgun ve soygun demektir 
YAYINLAMA: 22 Ağustos 2021 / 17.00
GÜNCELLEME: 22 Ağustos 2021 / 17.00
Seçim sırasında iktidara geldiklerinde 15 bin kilometre yol yapacaklarını vadeden AKP’nin böyle bir yatırıma yönelmesinin enflasyonu yükselteceğini ifade eden uzmanlar, müteahhitleri zengin etme yerine yolların önceliklerinin doğru tespit edilip, çok iyi proje hazırlanarak böyle bir yatırıma girişilmesi gerektiğini açıkladı.

TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Ülkü, Türkiye’nin patika yoldan otobanlara birden geçmesinin doğru olmadığını, bunun enflasyonu yükselteceği gibi ekonomiye de zarar vereceğini kaydetti. Önceki hükümetler döneminde olduğu gibi otobanlara bilinçsizce aktarılan paraların enflasyonu yükselttiğini hatırlatan Ülkü, “Aynı hatalar tekrar yapılmasın. Yolların öncelikleri çok iyi tespit edilerek projeleri yapılmalı. Daha fazla yarma, daha fazla dolgu ile müteahhitleri zengin etme dönemi kapatılmalı. Bu yollan ekonomik olarak projelendirecek Türkiye’de yeteri sayıda mühendis, mimar bulunmaktadır. 15 Bin kilometre yol yapımı belli bir program ve zaman diliminde gerçekleştirilmeli. Projesiz yok yapılmamalı. Çünkü projesiz yol demek, vurgun ve soygun demektir. Yol yapmak aynı zamanda devletin en iyi şekilde borçlanması anlamına gelir” şeklinde konuştu.

Türkiye için oto yolların pahalı olduğunu, bu nedenle çift yönlü yolların öncelikle tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Ülkü, “Yol özellikli tercihler şeklinde olmalı, doğru tespit edilmeli. Dünya ile rekabet için taşıma işini minimum seviyeye çekmek gerek. Yani taşıma maliyeti çok daha uygun fiyata çekilmeli. Aslında en ekonomik taşıma demiryolu. Öncelikli olarak demiryolu ulaşımının geliştirilmesi gerek” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *