ANASAYFA arrow right Güncel

Projenin uygulama sorumluluğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne verildi

Projenin uygulama sorumluluğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne verildi
YAYINLAMA: 24 Aralık 2020 / 14.41
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2020 / 15.08
COVID-19 pandemisiyle mücadele kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor

Avrupa Birliği Komisyonu sağlık sisteminin COVID-19 pandemisiyle mücadele kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Projenin uygulama sorumluluğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne verildi. AB Türkiye Delegasyonu ile DSÖ arasındaki imza töreni 22 Aralık günü gerçekleştirildi. 24 aylık bir dönemi kapsayan projenin toplam değeri 5.35 milyon Avro ve bunun %1’lik bölümünü DSÖ eş-finansmanı oluşturuyor.  

Proje, başta Covid-19 olmak üzere potansiyel epidemi tehditlerine karşı Sağlık Bakanlığı’nın laboratuvar bazlı acil duruma hazırlıklılık ve müdahale kapasitelerinin geliştirilmesini sağlayacak. Ayrıca hızlı antijen test kapasitesi ile birlikte Ulusal Viroloji Laboratuvarının Tüm Genom Sekanslama (WGS)  kapasitesi de arttırılacaktır.

Hızlı antijen test kapasitesi bileşeni altında izleme ve erken teşhisi destek amaçlı antijen test kitleri temin edilecektir.  Hızlı antijen testleri Covid-19’a yakalanmış kimselerin zamanında tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Bu testlerin kullanılması yeni vakaların, bulaşma zincirinin, temaslı takip yükünün ve hastaneye ve yoğun bakıma yatış sayılarının düşürülmesine katkıda bulunacaktır.  Gereken ekipmanın basitliği, nitelikli personel gerektirmemesi , fiyat, ve sonuçların zamanında çıkması bakımından bu testler sağlık sistemi üzerindeki baskının hafifletilmesini sağlayacaktır.

WGS virüsün bulaş zincirinin ve moleküler epidemiyolojik veri havuzunun izlenmesini öngörmektedir. Türkiye'nin  Ulusal Sürveyans  sistemine moleküler surveyans bileşeninin eklenmiş olması   genişletilmiş enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık sürveyans kontrolleri yapılmasını sağlayacaktır. Bu da ortaya çıkan ve yeniden birleşen patojenlerden kaynaklanan kümelerin/salgınların zamanında tespit edilmesine, araştırılmasına ve etkili kontrolüne yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, ortaya çıkan herhangi bir viral mutasyonu/mutasyonları tespit etme, araştırma ve raporlama kapasitesi de artıracaktır.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut şunları söyledi: “Geçen hafta Avrupa Komisyonu bir tedbir olarak, test kapasitelerinin artırılması ve virüsün kontrol altında tutulması için hızlı ve güvenilir araçların kullanılmasını sağlamak üzere Üye Devletler için hızlı antijen testlerinin satın alındığını duyurdu. Bu projeyle Türkiye'ye de aynı türde hızlı antijen testi desteği sunacağımız ve enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık salgınlarını tespit, araştırma ve etkin bir şekilde kontrol etme konusunda sağlık sisteminin kapasitesini artıracağımız için büyük bir mutluluk duyuyorum.”

Büyük resmin bir parçası….

"COVID-19'a karşı ulusal kapasitelerin güçlendirilmesi" projesi, bulaşıcı hastalıkların sürveyansı için AB'nin uzun zamandan beri Türkiye'ye sağlamakta olduğu süregelen desteği tamamlayıcı niteliktedir.

Proje, bulaşıcı/biyolojik tehditlerin zamanında tespiti için laboratuvar sürveyansını ve erken uyarı kapasitesini daha da güçlendirmek suretiyle, yine Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortaklaşa uygulanmakta olan ve AB tarafından mali olarak desteklenen "Türkiye'de Sağlık Güvenliği" projesi kapsamında yürütülen çalışmaları destekleyecektir.

Proje, Türkiye'de COVID-19 krizine müdahale için Avrupa Komisyon tarafından yeniden tahsis edilmiş olan kaynaklara ilaveten katkıda bulunacaktır. Ülkedeki krizin acil sağlık, sosyal ve ekonomik sonuçlarının hafifletilmesine yardımcı olmak amacıyla Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı, ECHO (Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü) ve IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) programları kapsamında toplam 80 milyon Avro yeniden programlanmıştır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *