ANASAYFA arrow right Sağlık

Prof. Müftüoğlu: Toplu etkinliklere izin verilmesi vakaları patlattı, okulların açılmasıyla sayı artacak

Prof. Müftüoğlu: Toplu etkinliklere izin verilmesi vakaları patlattı, okulların açılmasıyla sayı artacak
YAYINLAMA: 03 Eylül 2020 / 15.34
GÜNCELLEME: 03 Eylül 2020 / 15.34
'Ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız. Yoksa emin olun bu kışı farklı yaşayabiliriz.'

Yoğun bakımda yatan hasta sayısının 1 ay öncesine oranla 2 katına çıkma eğiliminde olduğunu yazan Hürriyet gazetesinin salgın sürecinde baş yazarı ilan edilen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, vaka sayılarındaki patlamanın bir numaralı sebebinin; düğün, nişan, sünnet gibi toplu etkinliklere verilen izin ve rehavet olduğunu belirtti. Durumun ciddi olduğu konusunda ikazda bulundu.
“Her gün kaybettiğimiz insan sayısı ise kabullenilebilecek bir rakam olmaktan çoktan çıktı” diyen Prof. Dr. Müftüoğlu, okulların açılmasıyla vaka sayılarının artacağını vurguladı.
“Ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız. Yoksa emin olun bu kışı farklı yaşayabiliriz” uyarısı yapan Hürriyet baş yazarı Prof. Dr. Müftüoğlu’nun yazısındaki ilgili bölüm şöyle:
“Vaka sayılarındaki artışın sebebi test sayısındaki artış değildir. Daha net ve açık nedenler var: Rehavetimiz tavan yapmıştır. Dikkatimiz dağılmıştır. Virüsün etkisini kaybettiği şeklindeki yanlış bilgiler özgüvenimizi patlatmıştır. Çok daha önemlisi, toplu aktivitelere (sünnet, nişan, nikâh, cenazeler, taziyeler) izin verilmesi vaka sayılarında bugünkü patlamaların bir numaralı sebebi haline gelmiştir. Okulların açılması bu sayıları daha da arttıracaktır.


Bana göre bu rakamlar sadece izlenmek, yalnızca bilgilenmek ve bilgilendirmek için kullanılamaz. Asla ve asla yok hükmünde de sayılamaz. Evet, acil bir durum yok. Başlangıçtaki olağanüstü önlemlere yeniden dönme noktasında olduğumuz da söylenemez. Ama ne yapıp etmeli, hızla ve ciddi bir şekilde yeniden derlenip toparlanmalıyız. Yoksa emin olun bu kışı farklı yaşayabiliriz. Hemen tedbir almazsak, hatalarımızı tekrarlamaktan vazgeçip yeni, farklı ve etkili stratejilere odaklanmazsak işimiz gerçekten zorlaşacaktır. Ve belki de işte o zaman başlangıçtaki olağanüstü önlemlere yeniden dönmek zorunda kalabileceğiz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *