ANASAYFA arrow right Sağlık

Prof. Dr. Özlü: Endişelenmekte fayda var

Prof. Dr. Özlü: Endişelenmekte fayda var
YAYINLAMA: 15 Haziran 2020 / 14.46
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2020 / 14.46
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Günlük vaka sayılarındaki artış böyle devam ederse önümüzde ciddi bir tehdit söz konusu olabilir” dedi, kısıtlamaların tekrar gündeme gelebileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, kendi YouTube kanalından yaptığı açıklamada, sosyal mesafe ve maske uyarısı yaptı.

Özlü’nün açıklaması şöyle:“Akrabalarınızla bir araya geldiğinizde, dostlarınızla buluştuğunuzda lütfen temas etmeyin, kucaklaşmayın, sarılmayın, onları öpmeyin. Sevginizi temas etmeden ifade etmeden bir yolunu bulursunuz. Bu temas hem sizi hem sevdiklerinizi tehlikeye atacaktır. Bulaş zincirini kırmamız lazım. Hane halkı dışındaki diğer insanlarla teması ortadan kaldıralım ve maskemizi takarak onlarla bir araya gelelim, mesafeyi koruyalım.”

"Hiç kimse kendini güvende zannetmesin"

Özlü ikinci videosunda da vaka sayısındaki artışa değindi: “Günlük vaka sayısında artış var, bu herkesi endişelendirdi. Bence endişelenmekte fayda var. Çünkü endişelenmezsek eğer tedbir almayız.

“Günlük vaka sayılarındaki artış böyle devam ederse önümüzde ciddi bir tehdit sözkonusu olabilir. Bu aslında bir uyarı. Virüs bize ‘Burdayım bir yere gitmedim, bekliyorum, fırsat kolluyorum’ diyor. Bunu dikkate almamız lazım.

“Bir salgının kontrol altında olup olmadığını gösteren tek parametre günlük vaka sayıları değil. Toplam vaka sayımızın, hasta havuzumuzun artıp artmadığını önemli. Vakalarımızın ne kadarının hastaneye yattığı ne kadarının ayakta tedavi edildiği önemli. Yatan hastalarımızın ne kadarının yoğun bakımda olduğu, iyileşen hasta sayılarımızı önemli. Pozitif vaka sayısı önemli.

“Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde salgınla ilgili doğru çıkarımda bulunabiliriz. Bugün için salgın hala kontrol altında. Ama bu günlük vaka sayılarındaki artış endişe verici bir parametredir. Bunu dikkate almak zorundayız.”

“Bu çok kolay bulaşan bir virüs. En ufak bir tedbirsizliği affetmiyor. Hiç kimse kendini güvende zannetmesin. ‘Bana bir şey olmaz’ diyenler var, herkese bir şey olabilir. Hastalığı geçirenlerin bile tam kurtulduğu belli değil. Bağışıklık kazanılıyor mu bu şu an belli değil henüz. Bizim bir semptomumuzun olmaması virüsü taşımadığımız anlamına gelmiyor. Hiçbirimiz güvende değiliz. Test yaptırırsın negatif çıksa iki gün sonra tekrar pozitif çıkabilir.

“Salgın tekrar kontrolden çıkma eğilimi gösterirse başka tedbirler gerekebilir. Peki bu gidiş yasakları, kısıtlamaları geri getirir mi? Tabii ki ihtiyaç duyulursa geri getirir. Daha çok vaka artışlarının görüldüğü illerde, İl Pandemi Kurullarının yapacakları değerlendirmelerde sonuçlara bakarak bu vaka artışlarının nereden kaynaklandığı görülebilir. Bunlara bakılarak il bazlı bazı kısıtlamalar getirilebilir. Ulusal düzeyde bir artış saptanırsa tekrar ona uygun tedbirleri kamu yönetimi planlayacaktır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *