ANASAYFA arrow right Sağlık

Prof. Dr. Bulut: Bütün mezarlıklarda iki kat defin var

Prof. Dr. Bulut: Bütün mezarlıklarda iki kat defin var
YAYINLAMA: 09 Nisan 2021 / 14.32
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2021 / 15.12
TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, "Türkiye, PCR testi negatif olup klinik bulguları Covid-19 olanların ölüm raporlarına ‘doğal ölüm’ yazılıyor. Klinik bulguları Covid-19 olan bir hastanın ölüm nedenine ‘Covid’e bağlı ölüm’ yazılacak olursa sistem onaylanmıyor" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ölümlerini Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerilerine göre raporlamadığını ve bazı koronavirüs ölümlerinin bu nedenle "doğal ölüm" olarak kaydedildiğini duyurdu.

TTB, dört ay Covid-19 tedavisi görürken hayatını kaybeden bir doktorun ölüm belgesine ise ölüm nedeni olarak “bulaşıcı olmayan hastalık/doğal ölüm” yazıldığını açıkladı.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Türkiye’de uygulanan kodları ve DSÖ kriterlerini bianet’e değerlendirdi.  Salgın hastalıkların bildirimi zorunlu hastalıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Bulut, “Türkiye ölümlerin üstünü örtmek için iki kod uydurdu” dedi.

"DSÖ'nün uyguladığı kodlar farklı"

Türkiye ile DSÖ’nün farklı kodlar uyguladığını söyleyen Prof. Dr. Bulut, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ölümlerde uyguladığı kodlardan biri  ‘viral pnömoni-bulaşıcı hastalık-/doğal ölüm’ diğeri de “PCR testi pozitif olan Covid-19’a bağlı ölümler’.

"DSÖ uyguladığı kodlar ise daha farklı. DSÖ, PCR testi pozitif olanları ve testi negatif olsa bile klinik bulguları Covid-19 olanları Covid kabul ediyor. Türkiye, PCR testi negatif olup klinik bulguları Covid-19 olanların ölüm raporlarına ‘bulaşıcı hastalık (viral pnömoni)/doğal ölüm’ yazıyor.

“Ölüm Bilgi Sistemi’ne (ÖBS), ölüm nedeni girildiğinde bu iki kod çıkıyor hekimlerin karşısına. Buraya ölüm nedenleri girildikten sonra İl Sağlık Müdürlükleri tarafından onaylanıyor. Testi negatif, klinik bulguları Covid-19 olan bir hastanın ölüm nedenine ‘Covid’e bağlı ölüm’ yazılacak olursa sistem onaylanmıyor.”

"Bakanlığın sayıları uyuşmuyor"

Prof. Dr. Bulut, ölümlerin açıklanandan çok daha fazla olduğunu vurguladı ve ekledi: “Şu an ölüm ve hastalık sayıları açıklananın en az 2 katı daha fazla, bunu bilimsel olarak söylüyorum.

"Belediyelerden defin sayılarını alıyoruz. Geçtiğimiz yılın ortalamasına göre bütün mezarlıklarda iki kat defin var. Başka bir salgın olmadığına göre bunun nedeni Covid-19 ve bu sayılar Sağlık Bakanlığı’nın sayılarıyla uyuşmuyor.”

"Dört aydır yoğun bakımdaydı"

Prof. Dr. Bulut, ölüm nedeni “doğal ölüm” olarak kayıtlara geçen meslektaşına ilişkin ise; “Meslektaşımız 4 aydır yoğun bakımda yatmasına rağmen bir hafta önce Covid nedeniyle ilaç istenmesine rağmen doğal ölüm yazıldı.

"Tamamen haklarını kaybetmesi için böyle yapıldı. Ayrıca meslektaşımız PCR pozitifti. Bakan, illiyet bağından söz ediyor, sağlık çalışanlarının ölümlerini illiyet bağı kurulmasın diye bu şekilde üstünü örtüyorlar” dedi. 

"Testin duyarlılığı düşük"

Son olarak Türkiye’de kullanılan Covid-19 testlerine değinen Prof. Dr. Bulut, testin duyarlığının düşük olduğunu ve tek çeşit kit kullanıldığını söyledi: “Birkaç test ile çalışıyor olsaydık gerçeği daha net görecektik. Fakat tek kit ile çalışmak zorunda bırakılıyoruz.

"Türkiye’de üniversiteler kit üretebilecek durumda. Şu an ‘üretin denilse’  20 üniversite test üretebilir ama bunu kabul etmediler. ‘Biz alacağız, biz dağıtacağız, başka test kullanamazsınız’ dediler. Kullanılan testin fiyatı ise 4 dolar, günde 150 bin test 4 dolardan 600 bin TL ve 400 gündür bunu ödüyorlar. Bu para nereye kime gidiyor, kimse sorgulamıyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *