ANASAYFA arrow right Güncel

Popülist politikaların sonucunda binlerce hekim istifa etti

Popülist politikaların sonucunda binlerce hekim istifa etti
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2022 / 20.59
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2022 / 20.59
Hekimler Birliği Gaziantep İl Temsilciliği, Gaziantep Üniversitesi Hastanesi önünde hekimlerin 26-27 Mayıs tarihlerinde iş bırakma eylemi yapacağını açıkladı

İl Temsilcisi Dr. Gökhan Erdoğan, “Popülist politikaların sonucu oluşturulan sağlık sistemi binlerce hekimin istifasına sebep oldu. İdare bunun nedenleri irdelemek yerine, sanki tıbbi bir cihazmış gibi, hekimlerimizi ailelerinden uzaklaştıracak şekilde geçici görevlendirme yapmayı benimsiyor. Artık zulme dönen geçici görevlendirmelerin bitmesini, hekimlerin güvenceli çalışma koşullarının sağlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Performansa dayalı olmayan güvenceli temel bir gelir

Şiddete karşı göstermelik koruma kanunları değil, caydırıcı hükümler içeren kanunların çıkarılmasını beklediklerini kaydeden Erdoğan, “Hekime karşı işlenen şiddet olaylarında, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının (HAGB) uygulanmamasını ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etkin tedbirler alınmasını bekliyoruz. En zor sınavları geçerek, meşakkatli olduğu kadar çok güç eğitim süreçleri de içeren hekimlik eğitimimizi tamamladıktan sonra, hayatımızı idame ettiremeyecek şekilde yoksulluk sınırının altında maaşı almayı bizler kabul etmiyoruz. Performans sistemi kırbacını sırtımızda hissetmeden çalışmak istiyoruz. Söze gelince bizlere, Hekimler de hakimler gibidir diyen yetkililerden, en az hakimler kadar temel maaş talep ediyoruz. Bizlerle sağlık ordumuz diye övünen yetkililerden, bizlere de aynı askeri Hekimler gibi hiçbir kritere bağlı olmayan temel maaş verilmesini istiyoruz. İnsanca yaşamamızı sağlayacak, emekliliğimize yansıyan, performansa dayalı olmayan, güvenceli temel bir gelir istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Malpraktis davalarında hakimler gibi tamamen devlet korumasına girmeyi istediklerini sözlerine ekleyen Erdoğan, “Hakimlerin hakkında karar veren kurulun tamama yakınının hakim olması gibi, Hekimlerin malpraktis dosyaları hakkında karar verecek kurulun da bağımsız Hekimlerden oluşmasını istiyoruz. Hekimlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na değil, bizlerin de görüşü alınarak çıkarılacak Hekimlik Kanunu’na tabi olmasını istiyoruz. Hakim, C. Savcısı, öğretmen vb tüm kamu görevlileri telefon ile şikayet edilemez iken hekimin SABİM üzerinden şikayet edilmesini kabul etmiyoruz ve SABİM’in derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Asistan Hekimlerimizin neredeyse açlık sınırında maaşlar almalarını, 36 saat nöbet tutmak zorunda kalmalarını, TUS ve DUS'ta asistan Hekimlerin kaliteli eğitim alabilmeleri için belirlenen azami sayıların çok üzerinde kadro açılmasını ve hakkı ile eğitim alamamalarını kabul etmiyoruz” dedi.

Hekimler Birliği Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Dr. Gökhan Erdoğan, konuşmasını şu sözcüklerle bitirdi: “Aile Hekimlerimizin esas görevi olan koruyucu hekimlik hizmetini verebilmelerinin sağlanmasını, izin için vekalet bırakma sisteminin kaldırılmasını, ceza yönetmeliğinin iptal edilmesini, aile sağlığı merkezlerinde personel eksikliklerinin bir an önce çözülmesini, nüfustan bağımsız temel maaş verilmesini, kronik hastalık takip sisteminin iptal edilmesini, cari giderlerin enflasyon oranında revize edilmesini, hizmet binalarının kamu tarafından tahsis edilmesini, kamusal hizmet veren aile hekimliği merkezlerinin elektrik ve su gibi harcama kalemlerinin kamu tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *