ANASAYFA arrow right Dünya

Polonyalı Bakan: Mülteci krizi aylarca sürebilir

Polonyalı Bakan: Mülteci krizi aylarca sürebilir
YAYINLAMA: 18 Kasım 2021 / 16.22
GÜNCELLEME: 18 Kasım 2021 / 16.22
Polonya savunma bakanı, göçmenlerin gece boyunca tekrar "Polonya sınırına saldırdığını" söyleyerek Belarus sınırındaki krizin aylarca sürebileceğini söyledi.

Polonya güçleri Salı günü, AB'nin doğu sınırında aylarca süren bir gerilimin tırmanmasında karşıya geçmeye çalışan insanlara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Polonya Belarus'un suçlamalarını reddederken, çoğu Orta Doğu'dan binlerce insan, batının Belarus tarafından AB'yi bölmek ve yaptırımlara karşı çıkmak için tasarlanmış bir kriz olduğunu söylediği sınırda kamp kurdu.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Çarşamba günü Polonya Radyosu Jedynka'ya verdiği demeçte, "Polonya-Belarus sınırındaki durumun hızlı bir şekilde çözülmeyeceği gerçeğine hazırlanmalıyız. Aylarca sürebilir, umarım yıllar almaz" dedi.

"Girişimler gece yoğunlaşıyor"

Błaszczak, sınırı geçme girişimlerinin gece boyunca devam ettiğini ve insanların Salı günü olduğu gibi aynı "Polonya sınırına saldırma yöntemini" kullandığını da öne sürdü.

Bakan, "Kamuoyunun dikkati Kuźnica'da olanlara odaklanırken, daha küçük göçmen grupları diğer bölümlerde de geceleri Polonya sınırını aşmaya çalıştı" dedi.

Sınır muhafız servisi, Salı günü "akşamları kaydedilen iki güçlü girişim" de dahil olmak üzere "161 yasadışı geçiş girişimi" tespit ettiğini söyledi.

Polonya polisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Salı günkü çatışmalarda dokuz polis memurunun yanı sıra bir sınır muhafızı ve bir askerin yaralandığını söyledi.

Bir polis sözcüsü hastanede yaralı polis kalmadığını söyledi.

En az sekiz mülteci öldü

Aralarında çocukların da olduğu mülteciler, Belarus'un hemen içinde dondurucu koşullarda derme çatma kamplarda yaşıyorlar. Son günlerde binlerce kişi kuzeybatı Belarus'ta Grodno'nun güneyindeki Kuznica'da bir geçitte birleşti.

Son birkaç haftada en az sekiz mülteci bekleyiş koşulları sebebiyle hayatını kaybetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *