ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Politikacılara da aklanma şansı

Politikacılara da aklanma şansı
YAYINLAMA: 17 Mart 2021 / 13.17
GÜNCELLEME: 17 Mart 2021 / 13.17
Haklarında usulsüzlük, yolsuzluk, görevi ihmal veya görevi kötüye kullanmaktan dava açılmış olup, 23 Nisan 1999 tarihi esas olmak üzere çıkarılan 4616 Sayılı Şartla Salıverme Yasası ile davası askıya alınan kamu görevlilerine tanınan aklanma fırsatı için süre 23 Ağustos tarihinde sona eriyor.

Haklarında usulsüzlük, yolsuzluk, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmak suçlarından dava açılan kamu görevlileri de, 23 Nisan 1999 tarihi esas olmak üzere yürürlüğe giren 21.12.2000 tarih ve 4616 Sayılı kamuoyunda ‘Rahşan Affı' olarak bilinen Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun kapsamına girdikleri için, haklarında açılmış ve yürütülmekte olan davalar kapatılmıştı. Aftan yararlandığı halde, davasının devam ettirilerek aklanmasını talep eden kamu görevlilerinin o tarihte bu talepleri yasal olmadığı için mahkemeler tarafından kabul edilmedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu tarafından hakkında usulsüz arsa satışı nedeniyle Yargıtay 4. Ceza Dairesinde dava açılan Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan’ın davası da 4616 Sayılı Şartla Salıverme Yasası’nın o günkü hükümleri gereği) kapsamında bulunduğu için askıya alındı. Yargıtay 4. Ceza Dairesindeki duruşmaya katılan Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan, yargılanma konusu af kapsamında bulunduğu halde, yargılamanın devam etmesini talep etti. Ancak Doğanın bu talebi, yasa gereği kabul edilmedi ve yargılama safhası noktalandı.

Daha sonra, haklarında süren davalar af kapsamına girdiği için aklanma şansı elde edemeyen kamu görevlilerinin talebi üzerine, 23 Mayıs 2002 tarihinde Şartla Salıverme Yasası’nda değişiklik yapan 4758 Sayılı Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin bu Kanunun yürürlüğe girdiği 23 Mayıs 2002 tarihinden itibaren, hakkında yolsuzluk, usulsüzlük, görevi ihmal veya görevi kötüye kullanmaktan dava açılmış olup, 4616 Sayılı Yasa kapsamına girdiği için aklanma şansını kaybeden kamu görevlilerinin 3 ay içerisinde davasının bulunduğu yargı merciine başvurması halinde, yargılanmasına devam edilmesi hükmolundu.

Bu kanunun aklanmak isteyen kamu görevlileri için önemli bir fırsat olduğunu bildiren hukukçular, “Kanunda yapılan değişiklikle, haklarında açılan davalardan aklanmak isteyen kamu görevlisi davasının sürdüğü yargı merciine başvurarak davasının devam etmesini talep edebilecek. Bu yasa 23 Mayıs’ta yürürlüğe girdiği ve bu hüküm yalnızca üç aylık bir süre yürürlükte kalacağı için aklanmak isteyen kamu görevlilerinin bu haktan yararlanma süresi 23 Ağustos’ta sona eriyor” diye açıklamada bulundu.

Hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu tarafından, usulsüz arsa satışı nedeniyle açılan dava 4616 Sayılı Yasa kapsamına girdiği halde, duruşmada davasının devam etmesini talep eden Anakent Belediye Başkanı Celal Doğan’ın bu talebi yasal açıdan davanın yürütülmesi mümkün olmadığı için reddedilmiş ve dava kapanmıştı. Doğan’ın da 23 Mayıs’ta yürürlüğe girip, 23 Ağustos tarihinde geçerlilik süresi sona erecek kanundan yararlanmak amacıyla Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ndeki dosyasının yeniden açılarak davanın sürdürülmesi için talepte bulunup bulunmayacağı merakla bekleniyor.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *