ANASAYFA arrow right Yaşam

Plansız kentleşme, riskli yapılaşma yaptırımsız denetim ve eğitimsiz kitleler

Plansız kentleşme, riskli yapılaşma yaptırımsız denetim ve eğitimsiz kitleler
YAYINLAMA: 28 Aralık 2020 / 20.38
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2020 / 20.51
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Eski Sekreteri İnşaat Mühendisi Burkay Güçyetmez, sorunlarımızı özetledi

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Eski Sekreteri İnşaat Mühendisi Burkay Güçyetmez, “Kayıt dışı süreçlerle oluşan kaçak yapı stokunun genişliği, bunların aflara konu edilmesi, kentlerimizde riskleri artırdı. Plansız kentleşme, riskli yapılaşma, yaptırımsız denetim ve eğitimsiz kitleler gibi birçok sorunumuz var” dedi.

İnşaat Mühendislerine gereken değer verilmeli

Doğanın kendi kurallarının dün olduğu gibi bugün ve her zaman işleyeceğini anlatan Güçyetmez, önemli olanın yaşanacak doğa olaylarını afete dönüştürmeyecek güvenli yapıların üretilmesi ve yaşanılabilir sağlıklı bir çevrenin yaratılması olduğunun altını çizdi. Afet bir doğa olayının kendisi değil doğurmuş olduğu sonuçlardır. Asıl mesele deprem gerçeğine ne kadar önlem aldığımızdır. Toplum olarak başta konunun uzmanı olan İnşaat Mühendislerine gereken değer verilmeli, bilimsel gerçeklikler önemsenmeli” şeklinde konuştu.

Güçyetmez, insan hayatının siyasetçilerin oy kaygısına, sermayenin kar hırsına, niteliksiz mühendislik hizmetine ve denetimsizliğe terk edilemeyecek kadar değerli olduğunu kaydederken, yapılaşma süreçlerinde başvurulan betonarme teknolojisinin aldatıcı kolaylığının ehliyetsiz üretimi körüklediğini vurguladı.

Deprem bilincini artıracak, çalışmalara daha çok ağırlık verilmeli

Depremin ülkemizin bir gerçeği olduğunu kaydeden TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Eski Sekreteri İnşaat Mühendisi Burkay Güçyetmez, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Deprem alanlarının belirlenmesi ve de korunması iklim koşullarına göre belirlenecek, gelecek senaryoları üzerinden gerekli hazırlıkların yapılması, iletişimin farklı kanallarla kesintisiz sağlanması için gerekli alt yapıların oluşturulması çok önemli ve hayati bir önem taşımaktadır. Özellikle deprem bilincini artıracak, çalışmalara daha çok ağırlık verilmeli. Bu konuda kamu spotları hazırlanmalı, yerelde akademik ve meslek odalarının yanı sıra STK’lar ile de iş birliği içerisinde çalışılmalıdır. Bu konuda tüm kamu kurumları başta olmak üzere herkesin elini taşın altına koyması ve sorumluluk alması büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin yerleşim politikalarının fiziki planlamasının hazırlanması, afet etkilerine dayanıklı yapım sistemlerinin stratejisinin geliştirilmesi ve ilgili tüm kanun ile yönetmeliklerinin afet risklerini azaltma odaklı olarak gereği gibi uygulanması bizi sağlıklı ve güvenli yaşam mekanlarına sahip olma amacına ulaştıracak.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *