ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Plaka tahdidini il trafik komisyonları belirleyecek

Plaka tahdidini il trafik komisyonları belirleyecek
YAYINLAMA: 07 Aralık 2021 / 14.43
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2021 / 14.43
İçişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Plaka tahdidinin kısmen kaldırılması konusunda, İçişleri Bakanı Selahaddin Çınar’ın yaptığı açıklama,

Sadece 12 ilimizde Şubat 1968 tarihinden itibaren, ticari taşıtlara uygulanan plaka tahdidinin kısmen kaldırılması konusunda aşağıdaki açıklamanın yapılmasına üzüm görülmüştür.

Plaka tatilini uygulamayan 55 ilimizde plaka tahsisi ile ilgili işlemler bugüne kadar uygulama geldiği şekilde yürütülecektir.

Aşağıda belirtilen ve tespit edecekleri diğer esaslara uyarak hangi çeşit taşıtlar için yeniden ne kadar plaka tahsis edilmesi gerektiği kararına, trafik Komisyonu verecektir.

Şoförler Derneği üyelerinin de bulunduğu en az 11 kişiden oluşan il trafik komisyonu, ilin gerçek yolcu taşıma kapasitesinin ne olduğunu, bunun yüzde kaçını ticari taşıtlarla taşındığını tespit edecek taşınması gereken yolcu sayısının taşıma kapasitesi ile mukayese sonunda ortaya çıkacak açığın kapatılması için ne çeşitte ve ne miktarda ticari taşıta ihtiyaç duyulduğunun belirleyecek ve bu ihtiyacı karşılayacak sayıda plaka tahsis edilecektir.

Şayet o ilde yolcu taşımasında bir günlük yetersizlik yoksa, korsan taksicilik ve bedeli milyonlara varan plaka karaborsacılığı mevcut değilse, trafik komisyonları yeniden plaka tahsisi cihetine gitmeyebilecektir.

Mesele, aziz vatandaşlarımızın ve yabancıların şehir içinde bir yerden diğer yere kolay rahat ve makul sürede gidebilmesini sağlamak ve ayrıca öncelikle derneğe kayıtlı gerçek şoför esnafına karaborsada milyonlara varan plaka ücreti ödemeden araç sahibi olma ve şoförlüğü meslek edinebilme imkanını verecektir.

Ticari plaka tahdidinin gerektiğinde makul ve yeterli seviyede kısmen kaldırılması için yayınlanan bakanlığımız genelgesi aynen yürürlüktedir.

Bu münasebetle trafik suçlarına ceza uygulaması konusuna da kısaca değinmek isterim.

Trafik kanunu suç saydığı kuralları ihlal etmek vatandaşın vazifesi kural ihlalinde bulunanlara da müdahale etmek trafik polisinin yasal görevidir, bu husus kişinin ve toplumun yararınadır.

Hiçbir amir fazla para cezası tatbik edilsin diye emir vermemiştir. Cezaların teşkilatına ve personeline makul haklı ve ihlal edilen trafik kurallarının karşında olduğu sürede kişi ve amme vicdanında saygı ile karşılayacağı teşkilata duyurulmuştur.

Ayrıca trafik ceza miktarı ile devletin bütçe gelirini arttırmak gibi bir yanlış düşünce hiçbir bakanlıkta ve sorumlu kişi de mevcut değildir.

Saygıyla kamuoyuna duyurulur.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *