ANASAYFA arrow right Ekonomi

Piyasanın istikrarsızlığı esnafı tedirgin ediyor

Piyasanın istikrarsızlığı esnafı tedirgin ediyor
YAYINLAMA: 13 Nisan 2021 / 21.10
GÜNCELLEME: 13 Nisan 2021 / 21.10
Pandemi nedeniyle kente yerli-yabancı turistlerin gelmemesinin yanı sıra bakır ve kalay fiyatlarının aşırı zamlanması bakırcılara büyük darbe vurdu

Ekonomik istikrarsızlığın sektörü ve esnafı tedirgin ettiğini söyleyen Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, esnafın ülkenin sigortası ve bel kemiği olduğunu bir kez daha hatırlattı. “Hem salgın hem bakır-kalay zamları hem de kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Geçen aylarda 45 lira olan bakırın kilosu 85 liraya, 130 lira olan kalayın kilosu ise 400 liraya yükseldi. Ne oldu da bir fiyatlarda yükseldi?. Fırsatçılık yapanlar ise en ağır şekilde cezalandırılmalı” dedi.

Bakır ve kalay fiyatları aşırı zamlandı

Pandemi sürecinde sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Açık, yapılan ürünlerin yüzde 90’ının yerli-yabancı turistlere hitap ettiğinin altını çizdi. “Gaziantep’e turist gelmeli sektör canlansın. Bakır ve kalay fiyatları aşırı zamlandı. Ne oldu da fiyatlar bu kadar yükseldi. Günlük zam geldiğinden satılan ürünlerin yerine yeni bir ürün koyamıyoruz. Fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerekiyor. Fırsatçılık yapanlar ise en ağır şekilde cezalandırılmalı ki bir daha yapmasın” ifadelerini kullandı.

Hafta sonu yasakları esnafımızı bitiyor

Esnafın gelen zamları ürünlere yansıtamadığını dile getiren Başkan Açık, sektörde kazanç kalmadığını ifade etti. Açık, sorunun çözülmesi için bir an önce adım atılmasını isterken, fırsatçılara göz açtırılmaması gerektiğini sözlerine ekledi. “Hafta sonu yasaklarını esnafımızı bitiyor. Çünkü sektörümüz yüzde 90 yerli ve yabancı turistlere hitap ediyor ve hafta sonu yasakları nedeniyle hiç kimse gelmiyor. Esnaf satışın yüzde 80’nini hafta sonu yapıyor. Dolayısıyla kapalı olunca satış yapamıyor. Bizler kurallara uyuyorsak, herkesin uyması gerekiyor. Vatandaşımızın ise maske, mesafe ve temizlik konularına dikkat etmelerini, alınan kararlara harfiyen uymalarını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, devletin küçük esnafa sahip çıkmasını isterken, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Devlet babadır ve baba evladına sahip çıkar. Beklentimiz zam yapan insanlarla görüşülsün ve sorun çözülsün. Bizler de işimize bakalım. Geçen yıl alınan kredilerin ödeme zamanı geldi. Para kazanamayan borcunu nasıl ödesin. Örneğin; esnafın bankaya 4 bin lira borcu var ve 3 bin lirasını ödemek istiyor, ama banka para tam olmadığından kabul etmiyor. Neden etmiyor anlaşıl değilim. Bu süreçte borçlarını ödeye çalışan esnafa, özel veya kamu bankalarının da kolaylıklar sağlaması lazım.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *