ANASAYFA arrow right Ekonomi

Piyasanın canlanması için kredi faiz oranları düşürülmeli

Piyasanın canlanması için kredi faiz oranları düşürülmeli
YAYINLAMA: 15 Mart 2022 / 15.57
GÜNCELLEME: 15 Mart 2022 / 15.57
Ordu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çakır, sektörün son durumunu Sabah’a anlattı

İkinci el araç piyasasının durgun olduğunu ve araç satışlarının düştüğünün altını çizen Çakır, “İnsanların alım gücünün düşmesi, araç kredi faiz oranlarının yükselmesi satışların düşmesine neden oldu. Çünkü vatandaş, kullandığı krediden daha fazla faiz ödüyor. Piyasanın yeniden canlanması için kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerekiyor” dedi.

İşlerdeki durgunluk Kasım ayından beri devam ediyor

Sektördeki sıkıntının devam edebileceğini vurgulayan Çakır, “Uzun zamandan araç satamayan birçok esnaf var. Bazı araçlarda 100-150 bin lira fiyat düşmesine karşın halen satış yok. Ayrıca aracımı satmak istiyorum diyen kişi sayısında da bir artış var. İşlerdeki durgunluk Kasım ayından beri devam ediyor. Geçmişte ayda 7-8 araç satılırken, şimdi bu rakam 1-2’ye düştü. O nedenle işler yüzde 90 azaldı diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

500 bin liraya satılan bir araç 400 bin liraya kadar düştü, ama yine satış yok

Çakır, “500 bin liraya satılan bir araç 400 bin liraya kadar düştü, ama yine satış yok. Sadece ülkemizde değil, dünyada otomotiv sektörü sürekli hareketlidir. Çünkü pazar payı büyük, ülke ekonomisine katkı ve istihdam sağlayan büyük bir sektör. Şu an insanların alım gücü azaldığından bir düşüş var, bu düşüş sadece otomotiv değil, tüm sektörler için geçerli” şeklinde konuştu.

Adil bir rekabet ortamı yok

Kayıt dışı sorununa değinen Çakır, “Bizim işimizi, bakkal, manav, öğretmen, doktor gibi mesleklere sahip kişilerde yapıyor. Bunlar kayıt dışı çalışıyor, ortada haksız bir kazanç ve rekabet var. Tüm belgelerimizi aldık, vergi mükellefiyiz, maliye kaydımız var, personel istihdam ediyoruz. Ancak karşıdakinin bizim sahip olduğumuz hiçbir gelmeye sahip değil. Örneğin; ben bir araçtan 10 lira kazanç sağlarsam tüm giderlerimizi karşılayabilirken, diğeri 2 lira kazanç elde zararı ne? Adil bir rekabet ortamı yok” serzenişinde bulundu.

200 bin liralık bir araç kredisine 130 bin lira faiz geliyor

Başkan Çakır, araç kredi faiz oranlarının 1,20’den, 2,50’ye kadar çıktığını kaydetti. “İki yıl içerisinde ödemek koşuluyla 200 bin liralık bir araç kredi kullanıldığında 130 bin lira faiz geliyor. Yani iki yıl içerisinde toplamda 330 bin lira para ödeyeceksin. O nedenle faiz oranlarının yeniden düşerse, piyasa canlanır, esnaf para kazanır” açıklamasını yaptı.

Mesleki Yeterlilik Belgesi kayıt dışı çalışmayı engelleyemedi

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin kayıt dışı çalışmayı engelleyemediğini sözlerine ekleyen Ordu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Çakır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mesleki Yeterlilik Belgesini almak, için sınava girdik, aldık ve dükkanımızda duruyor. Sistem bu belge üzerinden hareket edecek denildi, fakat edilmedi ve bu belgeyi sadece otomobil alım satım yapanlar almadı, parayı veren aldı. Eğer kişiler bu işi yapmak istiyorsa, sahip olduğumuz tüm belgeleri alsınlar, adil bir şekilde rekabet edelim.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *